Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду вважає, що є «обґрунтовані підстави вважати, що широкий спектр діянь, вчинених у контексті ситуації в Україні, становлять воєнні злочини та злочини проти людяності в межах юрисдикції Міжнародного кримінального суду». «Цi висновки будуть детальніше викладені в нашiй щорiчнiй доповiдi щодо результатів проведення попереднього розслідування», — йдеться у заяві прокурора суду Фату Бенсуди. «За підсумками ретельного і незалежного процесу розгляду сьогодні я можу оголосити, що правові критерії були дотримані для відкриття розслідування щодо ситуації в Україні», — наголосила Бенсуда.

У МЗС України привітали висновок прокурора. «Упевнені, що залучення інструментів Міжнародного кримінального суду дозволить притягнути до відповідальності осіб, які вчинили воєнні злочини та злочини проти людяності на окупованих територіях Криму та Донбасу. Незалежно від їхніх політичних посад, на лаві підсудних мають опинитися всі особи, які вчиняли і вчиняють страшні злочини проти України та Українського народу», — йдеться у заяві МЗС. У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що розцінюють такий висновок «як чіткий сигнал підтримки світовою спільнотою невідворотності правосуддя за скоєні в Україні злочини». «Міжнародне право залишається ефективною формою захисту прав і свобод людини, а всі, хто його зухвало порушує, будуть неодмінно покарані», — зазначено в документі.

Рішення Міжнародного кримінального суду вплине на поведінку РФ у тристоронній контактній групі, оскільки Росія більше не зможе ховатися за роллю посередництва. «Для мене початок цього розслідування — це дуже позитивний крок в тому сенсі, що в ході «мінських» переговорів Росія завжди позиціонувала себе як посередник. І зараз, коли розглядатиметься справа в Міжнародному суді, то можна буде говорити про те, що не може бути посередником той суб’єкт, з яким Україна судиться за якраз міжнародну агресію. Мені здається, це серйозно змінить навіть дипломатичний фон не тільки в «мінських» переговорах, а й узагалі дипломатичний фон у відносинах України та Росії», — сказав представник України в ТКГ Сергій Гармаш в ефірі телеканалу «Україна24».

У правозахисній організації Amnesty International в Україні привітали висновок Міжнародного кримінального суду. «Це рішення дає проблиск надії постраждалим і сім’ям загиблих від жахливих злочинів відповідно до міжнародного права, які роками чекали на притягнення до відповідальності злочинців. Заява прокурорки Міжнародного кримінального суду повинна ознаменувати початок кінця і темного розділу безкарності й не-
справедливості на сході України, в Криму, а також щодо злочинів під час Євромайдану», — заявила директорка організації Оксана Покальчук. «З огляду на виклики, з якими, ймовірно, зіткнеться розслідування МКС, через російську окупацію Криму та підтримку Росією збройних формувань на сході України, дуже важливо, щоб українські органи влади та міжнародна спільнота пропонували всебічну допомогу і підтримку в розслідуванні офісу прокурорки МКС та вимагали аналогічних дій від РФ», — йдеться у заяві, розміщеній сторінці організації у Фейсбуці.