За даними системи моніторингу РНБО, за добу найбільшу кількість підтверджених випадків COVID-19 зафіксовано в Києві (605), Одеській (584) і Київській (521) областях. Завантаженість ліжок для пацієнтів із коронавірусом перевищує 50% у Києві, Миколаївській, Херсонській, Черкаській і Чернігівській областях. Про це інформує МОЗ.

В Україні вдалося стабілізувати ситуацію з поширенням коронавірусу, заявив учора на брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов. «Ми бачимо це за цифрами, зокрема і за кількістю госпіталізованих людей, які перебувають нині у стаціонарах», — повідомив він. За словами міністра, згідно з даними дослідників, у тому числі епідеміологів, ситуацію вдалося стабілізувати за рахунок уведених карантинних обмежень, зокрема й за рахунок карантину вихідного дня. Однак експерти вважають, що зниження статистичних показників може бути пов’язане зі зменшенням кількості тестів, які проводяться у вихідні дні.

Водночас МОЗ змінило підходи до тестування на COVID-19. Якщо раніше (про це також розповідав Максим Степанов під час брифінгів) лікарі діагностували коронавірусну хворобу за загальними ознаками респіраторного захворювання й на тести направлялися далеко не всі пацієнти, то тепер алгоритм діагностики «удосконалили».

«У нас істотно скоротилася кількість людей, які звертаються за тестуванням із симптомами COVID-19, які мають ознаки коронавірусної хвороби. Саме такий алгоритм тестування в нас був. Щойно ми побачили скорочення звернень, ми змінили підходи до тестування. Нині тестувати необхідно всіх, у кого є будь-які симптоми респіраторного захворювання. Також ми додали експрес-тести на антиген, якими теж потрібно тестувати людей», — пояснив міністр охорони здоров’я.

Степанов уточнив, що відповідний роз’яснювальний алгоритм щодо можливості пройти тест, у тому числі контактним людям, і того, де саме його можна здати, буде оприлюднено сьогодні, 15 грудня.