У час інформаційних технологій існує безліч можливостей знайти собі спільноту за уподобаннями або створити її, якщо такої, як ви хочете, ще немає. У соцмережах є об’єднання мандрівників і любителів квітів, фанатів здоби та власників кішок. Я ж відкрила для себе «подарункові спільноти»: вони об’єднують людей, які люблять дарувати та отримувати подарунки.

Досвід перебування у кількох із таких спільнот (в одній — 9,4 тис. учасників, в іншій — 1,1 тис.) подарував мені значно більше, ніж отримані тут чудові речі. Це і тепло від дружньої підтримки, і корисні поради, і радість від спілкування та жартів.

Групи створювались з метою популяризації розумного споживання: речі, якими ти не користуєшся, можуть придатися іншим людям, так само у них може знайтись щось потрібне саме тобі.

Усі подарунки безплатні, їх отримувачі оплачують лише вартість доставки. Такий підхід дає змогу зменшити витрати на взуття чи одяг, предмети інтер’єру, смаколики і водночас отримати щось нове. Тут дарують усе: саджанці рослин і домашню консервацію, рецепти страв, французькі парфуми, фотосесії і майстер-класи з різних умінь, прикраси, взуття та одяг, посуд і побутову техніку. Всього не злічити, головне — аура спілкування!

Часто з’являються дописи про мрії, можна передивитися їх перелік і здійснити чиюсь, так само хтось здійснить твою. У «мріялках», як це називається у групах, люди пишуть побажання миру для країни і добра для світу, свої неймовірні забаганки, бо вважають, що важливо послати сигнал у Всесвіт про те, чого найбільше хочеш. І всюди, де є велика концентрація добрих справ, чудеса стають... звичними. Люди отримують у подарунок повністю організоване весілля, знаходять житло чи прихисток в іншому місті, вперше за життя створюють чудові картини. Ті, хто через особливості фігури не могли знайти собі у магазинах зручного одягу чи взуття, зі здивуванням пишуть, що отримані в групі речі їм підходять ідеально.

Минулого року я попросила поділитися дитячим одягом для знайомої, родина якої втрапила у складну фінансову ситуацію. Знайома отримала 9 посилок із чудовими речами і солодощами не лише для дітей, а й для мами. Їй повернули втрачену віру в людей!

Обов’язковим правилом в обох групах є публічна подяка за подарунок, хоч самі дарувальники не наполягають на цьому. Але це прекрасне правило: людина, яка вміє щиро дякувати за все, що має, за найменший отриманий дар, — це щаслива людина. Слово підтримки у складний період життя — найцінніший скарб. У групах часто просять: «Скажіть мені добре слово. У мене склались такі обставини...»

Радість від подарунка не залежить від його розміру та вартості — цінне саме відчуття того, що десь є людина, яка потурбувалась про тебе, для якої важливі твої мрії і бажання. Хочете зрадіти — порадуйте когось, хто цього так само потребує, особливо у свято! А радість вона така, що множиться і повертається до того, хто вміє її дарувати.

Галина Бондаренко, етнопсихолог.