Перший заступник міністра фінансів Денис Улютін, міністр фінансів Сергій Марченко, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Продовживши засідання, парламентарії на пропозицію Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова усунули деякі неузгодженості в ухваленому раніше законопроекті про внесення змін до Бюджетного кодексу України (№ 4100-д) та перейшли до розгляду проекту Державного бюджету України на 2021 рік.

Доповідач, міністр фінансів Сергій Марченко висловив думку, що бюджет наступного року — це дорожня карта, фундамент та можливості для подальшої розбудови та розвитку країни. «При підготовці бюджету до другого читання ми ґрунтовно опрацювали майже 2,5 тисячі поправок народних депутатів, значну частину їх враховано з огляду на пріоритетність видатків, наявну можливість ресурсної частини бюджету та стан національної економіки. Загалом у рамках бюджетних висновків враховано парламентські пропозиції на суму понад 14 мільярдів гривень», — повідомив він.

За словами міністра, під час підготовки проекту бюджету було важливо зберегти визначені пріоритети, зменшивши при цьому рівень його дефіциту та дотримуючись принципів збалансованості і реалістичності. «У результаті дефіцит сектору загального державного управління щодо ВВП зменшується з 5,8 відсотка до 5,24 відсотка, а дефіцит держбюджету — з 6 відсотків до 5,5 відсотка і становить 246,6 мільярда гривень. Ми знизили дефіцит бюджету між першим і другим читанням на 23,7 мільярда гривень», — сказав С. Марченко, додавши, що порівняно із 2020 роком цей показник зменшено на 2 відсотки, або на 52 мільярди гривень.

Дохідна частина бюджету порівняно з першим читанням збільшена на 21 мільярд гривень та передбачена в сумі 1 трильйон 92 мільярди гривень. Видатки збільшено на 13,5 мільярда гривень, тож загалом вони становлять 1 трильйон 347 мільярдів гривень.

Кажучи про конкретні напрями фінансування, міністр фінансів повідомив, що наступного року передбачено зростання видатків на охорону здоров’я, на підвищення мінімальної зарплати, на індексацію пенсій та доплат пенсіонерам віком 75+, підвищення зарплат лікарям на 30 відсотків та вчителям на 26 відсотків. Також він наголосив, що видатки на потреби національної безпеки та оборони зростають до рекордних 5,93 відсотка ВВП.

Окремо С. Марченко наголосив на тому, що під час підготовки та розгляду бюджету Міністерству фінансів доводиться опонувати тим, хто хоче ощасливити окремі галузі за рахунок інших, забуваючи, що держава має бути справедливою щодо усіх громадян без поділу на своїх і чужих.

«У Міністерства фінансів немає друкарського верстата, який друкує гроші. Ми б з радістю хотіли підвищити в рази зарплати і медикам, і освітянам, і нашим воїнам, які захищають нашу країну, але ми повинні тримати баланс і виходити з реальних можливостей нашої економіки», — наголосив С. Марченко.

За підсумками розгляду питання про Держбюджет-2021 комітет запропонував внести до нього окремі, погоджені із Мінфіном, збалансовані зміни. Зокрема, унормувати в спеціальному фонді збереження залишків коштів, які надійдуть від

«Нафтогазу України» у 2020 році, та надходження внаслідок донарахування за фінансові порушення, виявлені Держаудитслужбою, з цільовим спрямуванням на заходи, пов’язані з вакцинацією населення і запобіганням поширенню коронавірусної хвороби та боротьбою з її наслідками.

«За підсумками розгляду Комітет з питань бюджету рекомендує Верховній Раді доопрацьований законопроект № 4000 прийняти у другому читанні та в цілому як закон з урахуванням погоджених з Мінфіном пропозицій комітету з додатковими уточненнями і доповненнями, що наведені у листах-висновках комітету від 14 та 15 грудня», — повідомив заступник голови Комітету з питань бюджету Олександр Трухін.

Під час обговорення Тарас Батенко (ДГ «За майбутнє») зазначив, що пропонований проект бюджету дуже не подобається, оскільки в ньому не вистачає грошей на освіту, медицину, але вистачає грошей на репресивні органи. Та оскільки бюджет ухвалюється у непростих економічних і соціально-фінансових умовах країни, то депутатська група підставить плече країні та уряду і проголосує за цей непростий проект бюджету.

Сергій Соболєв («Батьківщина») зазначив, що, оскільки прем’єр повідомив про виконання двох із чотирьох вимог, то позиція фракції залежатиме від відповіді на запитання, чи справді у спецфонді буде захищена стаття щодо зарплат медиків та якою буде стартова зарплата учителя, який щойно прийшов з університету.

Олексій Гончаренко («Європейська солідарність») заявив: навіть міністр охорони здоров’я закликає депутатів не голосувати за бюджет, тому що там абсолютно не враховано потреби галузі охорони здоров’я під час пандемії, тож фракція не може підтримати цей документ.

Олександр Колтунович («Опозиційна платформа — За життя») назвав неприпустимим дефіцит бюджету у розмірі 246 мільярдів гривень, адже ми й так маємо значне боргове навантаження, на погашення якого необхідні великі кошти. «47 відсотків від видаткової частини бюджету — це обслуговування і погашення боргів», — сказав він.

Ярослав Железняк («Голос») наголосив, що цей документ не можна назвати ані бюджетом медицини, ані бюджетом соціальної підтримки, ані бюджетом освіти, бо, наприклад, з освіти між першим і другим читанням забрали понад 4 мільярди гривень, тому фракція за нього не голосуватиме.

Павло Бакунець (ДГ «Довіра») зазначив, що в проекті бюджету зроблено крок назустріч органам місцевого самоврядування, а також передбачено створення спецфонду для потреб медицини, тому депутатська група, розуміючи, що в іншому разі країну може бути кинуто в бюджетний хаос, голосуватиме за бюджет на 2021 рік.

Перед голосуванням заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк попросила міністра фінансів чітко відповісти на два конкретні запитання: чи передбачена допомога, додаткова оплата, безплатна вакцинація у спеціальному фонді, який буде створено для медиків на кшталт ковідного фонду, та якою буде базова заробітна плата для вчителя-початківця. «Від відповіді на ці запитання залежатиме голосування кількох опозиційних фракцій за цей бюджет», — сказала вона.

За словами С. Марченка, насправді передбачено створення спеціального фонду для здійснення заходів, пов’язаних із вакцинацією населення і запобіганням поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, зокрема на збільшення заробітних плат працівникам медичних закладів. Також міністр повідомив, що зараз учитель без категорії, тобто одразу після університету, отримує 7 580 гривень, а отримуватиме 9 511 гривень. Водночас учитель вищої категорії зараз у середньому отримує 10 600 гривень, а отримуватиме 13 400 гривень.

Після цього Верховна Рада 289 голосами ухвалила в цілому законопроект про Державний бюджет України на 2021 рік (№ 4000). Також підтримано проект постанови про кошторис Верховної Ради України.