Члени комітетів з питань екологічної політики та природокористування і з питань правоохоронної діяльності, представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Державного агентства лісових ресурсів, Житомирської обласної державної адміністрації та обласної ради, органів місцевого самоврядування, ДСНС, Національної поліції та Держекоінспекції, лісової галузі, експерти та науковці оглянули пошкоджені вогнем ділянки Бережестського та Ситовецького лісгоспів. Вони також ознайомилися із заходами, вжитими для ліквідації наслідків пожеж та запобігання стихійному лиху в майбутньому.

У квітні цього року регіон сильно постраждав від масштабних лісових пожеж, особливо Овруцький та Народницький райони. Учасники виїзного засідання заслухали та обговорили інформацію фахівців про напрацьовані кроки для протидії лісовим пожежам. Зокрема, вони дізналися, що протягом останніх шести місяців завдяки спільній роботі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Державного агентства лісових ресурсів і лісівників створено розгалужену систему якісних лісових доріг та понад 300 пожежних водойм, обладнаних пірсами для забору води, облаштовано десятки тисяч кілометрів мінералізованих смуг, розроблено великі площі згарищ. Також проводиться заліснення пошкоджених пожежами площ. За виділені Кабінетом Міністрів кошти придбано необхідну протипожежну техніку.

Народні депутати поінформували, що на опрацюванні в Комітеті з питань екологічної політики та природокористування перебувають два законопроекти, спрямовані на запобігання виникненню лісових пожеж. Так, проектом змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій (№ 3526), зокрема, пропонується заборонити знищення або пошкодження рослинності, випалювання сухої рослинності або її залишків на землях водного фонду. Зокрема, у прибережних захисних смугах та на островах. Раді Міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування надаються повноваження для забезпечення запобігання та гасіння пожеж на територіях та об’єктах, а також посилюється адміністративна відповідальність за правопорушення в цій сфері тощо.

Інший законопроект передбачає внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення у сфері захисту природних екосистем від пожеж (№ 3755). У ньому пропонується посилити адміністративну відповідальність за нехтування правилами пожежної безпеки в лісах, сільськогосподарських угіддях та інших природних екосистемах. Обидва проекти законів комітет рекомендує Верховній Раді прийняти в цілому.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.