За його словами, це інтелектуальний трилер на 944 сторінки. Головна дійова особа — колишній чернівчанин, уродженець австрійського Інсбрука Петер Демант (1918—2006), а також події та люди епохи, в яку йому судилося жити. Від Першої світової, ГУЛАГу й Голокосту до падіння Берлінського муру, краху комунізму і спроб реставрації тоталітаризму в Росії.

Заснована книга на численних історичних джерелах, значну частину яких уперше введено в культурний обіг. Головний герой і справді має вигляд такого собі блукача у часі та просторі, який випадково затримався в нашій епосі. Та саме в ній, після світоглядно знакового першого життя у міжвоєнних, ще європейських, Чернівцях, йому випала доля сидіти у сибірських і колимських спецтаборах для особливо небезпечних (звісно, для сталінської влади) політичних злочинців. А після звільнення, працюючи звичайним вантажником, стати хрещеним батьком туризму на північному сході Євразії і навіть російським письменником Верноном Крессом.

Численні знайомі на Заході мали колишнього чернівчанина ледь не за героя роману Йозефа Мартина Бауера «Допоки несуть ноги». Це добре відома книжка, екранізована 2001 року, яка розповідає про поневіряння та втечу німецького військовополоненого з ГУЛАГу. А російські приятелі письменника охрестили Петера Деманта останнім тірольцем.

Юрій Чорней також розповів, що історико-біографічний нон-фікшн поєднує ретельне документальне розслідування життєвих таємниць героя, якнайтісніше вписаних у контекст епохи. Це той випадок, коли життєпис однієї людини несподівано стає біографією міста, країни. Це історія Чернівців і буремного ХХ століття в подіях одного людського життя.

Чернівецька область.