У Білоберізькій територіальній громаді Верховинського району керівництво незмінне — Дмитро Іванюк (на зніму) та його перший заступник Василь Пилипюк. Це неабияка відзнака та визнання успішної роботи команди, адже до чотирьох сіл тепер додалося ще 14. Кількість населення в новому об’єднанні зросла майже вчетверо, а територія — майже вдесятеро.

«Дякую за довіру. Однак сприймаю це радше як аванс, — роздумує Дмитро Іванюк. — Адже попереду — надзвичайно копітка й відповідальна адміністративна робота. Основне — завершення фінансового року. Для реорганізації сільських рад, що приєдналися до нашої громади, створено спеціальну комісію для передачі матеріальних цінностей, документації».

Важливим є формування продуманого бюджету на наступний рік. Майже половина площ тут — ліси, які належать Гринявському лісгоспу. Підприємство сплачує ренту — вагоме джерело наповнення бюджету. Так само поповнюють місцеву казну податки на доходи фізичних осіб, орендна плата за землю та нерухомість. Білоберізька територіальна громада отримала в користування майже тисячу гектарів земель запасу сільськогосподарського призначення, треба розпорядитися й цим ресурсом ефективно.

«Як джерело додаткових надходжень — залучення грантових коштів, — доповнює колегу перший заступник голови Василь Пилипюк. — Маємо чималий досвід. Наша громада задіяна в трьох міжнародних проектах розвитку місцевого самоврядування. Прийшли дієві депутати, кожен зі своєю програмою. Спільними зусиллями йтимемо до покращення в селах».

Серед найбільших проектів — відкриття Центру надання адміністративних послуг у селі Устеріки. Там зосередяться різні служби, мають намір перевести сюди з Білоберезки й управлінські структури тергромади.

Білоберізька ОТГ стала відомою завдяки участі в телевізійному проекті «Громада на мільйон. Спеціалісти». Передбачалося, що в селі відкриють курси німецької мови, чекали на підписання меморандуму з німецьким університетом. Хоч через карантин не вдалося скористатися всім потенціалом телешоу, однак багато чого навчилися, зав’язали контакти. Активно пропагують позитивний досвід, добре, що є партнери, як-от телеканали ОТБ «Галичина», «Еспресо». Адже в місцевому самоврядуванні важливо ділитися досвідом, не залишатися сам на сам із проблемами.

Важлива підтримка Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття, консультації з облдержадміністрацією. Приміром, значно зменшилися суми додаткових дотацій на утримання закладів освіти й медицини. На півріччя треба сукупно 6,7 мільйона гривень, а надійшло 340 тисяч. То влада націлює, підказує.

«Ці витрати, а також оплата праці техперсоналу ляжуть на наші плечі. Важко буде, адже бюджет розвитку громади зміліє. Доведеться добре напружитися, щоб знайти інвестиції. Білоберізка та навколишні села мають чимало природних принад. Великий потенціал бачимо в розвитку туризму», — підсумовує Дмитро Іванюк.

Івано-Франківська область.

Фото автора з архіву.