На Івано-Франківщині звітують про завершення сільськогосподарського року. Попередні підсумки обнадійливі. Важливо, що попри вологу осінь вдалося зібрати з полів урожай. Невеликі ділянки з кукурудзою на полях статистики не псують, адже цю культуру можна молотити і в січні. Подекуди на окремих латках помітна й соя. Та боби здебільшого геть почорнілі, площі забур’янені. Очевидно, їх просто переорють. Хоч навіть такий урожай годиться на корм худобі.

«За інформацією на 1 грудня, валовий збір кукурудзи на Івано-Франківщині становив 348,4 тис. тонн. А торік намолотили загалом 312,8 тис. тонн. Середня врожайність на початок зими була 81,9 ц/га», — повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської облдержадміністрації Іван Андріїшин.

Великі агропідприємства мають і вищі досягнення. Приміром, у філії «Перспектив» ПрАТ «Зернопродукт МХП» обмолот у заліковій вазі — по 99 ц/га. На деяких площах рекорди у 120 ц/га, як-от на Рашківському відділку підприємства (Городенківський район). Там агрономами — нещодавні випускники університетів Іван Солоджук та Анатолій Гаврилюк.

«Такі результати — завдяки чіткому дотриманню технології вирощування, досить сприятливим погодним умовам та кадровому потенціалу. Наступного року плануємо розширити площі під кукурудзою ще на тисячу гектарів — до 8,5 тис. га», — повідомив головний агроном «Перспектив» Михайло Скорейко.

Валовий збір сої на Івано-Франківщині становить 109,3 тис. тонн — перевищив торішній показник на 44,1 тис. тонн. Урожайність також зросла — із 22,3 ц/га до 26 ц/га. З року в рік площі під цією культурою збільшуються. 

«Кукурудза та соя за нинішніх закупівельних цін — 7,5 тис. грн/т і 16,2 тис. грн/т — той фінансовий потяг, що суттєво підтягнув аграріїв. Попри несприятливу погоду навесні, червневу повінь та втрати на врожайності колосових загалом сільськогосподарський рік на Прикарпатті можна вважати успішним», — зазначає директор департаменту АПР Іван Андріїшин.

Детальний аналіз щодо всіх сільгоспкультур аграрії ще зроблять та скоректують плани на наступний рік. А для управлінців залишається лише констатувати позитив для соціально-економічного розвитку області.

Івано-Франківська область.

Фото автора.