Однак парламент об’єднався навколо державотворчих і актуальних питань та ухвалив низку ініціатив, які вже наступного року мають принести позитивні зміни.

Євгенія КРАВЧУК, заступниця голови фракції «Слуга народу»:

— Коронавірус у прямому сенсі перевернув життя усього світу з ніг на голову, кардинально змінив плани, десь звузив можливості, а десь, хоч як дивно, відкрив перед нами нові горизонти.
Як народним депутатам нам теж довелося дещо змінювати формат роботи. Позачергові засідання під час карантину, комітети в онлайн-режимі (що, як з’ясувалося, досить зручно і продуктивно), порожні кулуари без журналістів. Проте це не завадило плідній праці.

Що важливо особисто для мене? Звісно, це підтримка культурної сфери, яка постраждала від карантинних обмежень чи не найбільше. Законом про підтримку культури і креативних індустрій ми передбачили системний підхід для збереження сфери загалом. Карантин колись обов’язково закінчиться, і ми зустрінемося на запальних концертах та яскравих фестивалях! А до того треба подбати про тих, хто цього нині потребує.

Також завдяки президентській програмі «Велике будівництво» цього року вдалося зробити величезний крок у розвитку туристичної галузі в Україні. Дороги на цікавих маршрутах отримують якісний ремонт, якого не бачили десятиліттями. Це спричиняє ланцюгову реакцію, коли з’являються інфраструктура, нові робочі місця, а отже — і вливання в економіку. Наразі ще триває активна робота разом із Міністерством інфраструктури України та Укрзалізницею для повної оптимізації логістики на туристичних маршрутах. Наша країна сповнена цікавих історичних та культурних пам’яток, унікальних природних локацій та колоритних місць, які має побачити весь світ.

Власне, над цим і плануємо працювати наступного року. Карантин дав змогу багатьом побачити Україну під іншим кутом, як надзвичайно цікаву для відпочинку та мандрівок, і щиро бажаю, щоб і надалі ми ставали дедалі конкурентнішими поруч з іноземними курортами. Попереду, в 2021 році, амбітний проект «Велика реставрація»: планується відремонтувати 100 культурних та історичних пам’яток, зробивши їх привабливими для туристів. Основна мета та мрія на 2021 рік полягає в тому, щоб люди свідомо обирали туризм в Україні, а не лише тому, що більше немає можливості кудись поїхати. Наш культурний генетичний код — чудовий, і я, як заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, робитиму все можливе для того, щоб показати його світові в усій красі.

Робота лише набирає обертів, і попереду в кожного з нас ще чимало звершень! А поки що бажаю читачам міцного здоров’я. Сьогодні це найважливіше!

Юрій БОЙКО, співголова фракції ОПЗЖ:

— 2020 рік міг стати роком великих зрушень. Після Паризької зустрічі в Нормандському форматі українське суспільство очікувало швидкого руху до миру на Донбасі. Прийняття рішень, які б забезпечили подолання бідності та виведення національної економіки з кризи. Скасування всіх дискримінаційних норм, які штучно обмежували культурні, мовні, освітні права мільйонів українських громадян. Цей рік мав стати роком діалогу, компромісу та спільного руху вперед. І «Опозиційна платформа — За життя» зробила все, щоб сподівання людей справдилися.

Ми вносили законопроекти і пропозиції до державного бюджету, спрямовані на підтримку вітчизняних виробників, забезпечення розвитку регіонів та громад. Ми вносили законопроекти, прийняття яких дало б змогу знизити тарифи, збільшити пенсії та зарплати, підвищити рівень життя українських сімей. Наші ініціативи були спрямовані на укріплення демократії і народовладдя. Наша фракція внесла проект закону про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою. Ми внесли проекти законів на виконання Мінських угод та Паризьких домовленостей. Їх прийняття суттєво наблизило б мирне врегулювання. Проте жодна з наших ініціатив не знайшла підтримки у «Слуг народу» та їх негласних політичних партнерів у парламенті.

Це був рік поганих законів. Переважна більшість норм, які в цьому році було введено правлячою більшістю, призвела до зростання ризиків для країни. Вони часто суперечили Конституції, підривали демократичні підвалини української державності, завдавали ударів по економічному суверенітету України та добробуту українців. Поглиблювали розкол у суспільстві.

Варто згадати прийнятий без референдуму закон про продаж землі. Поспішну адміністративно-територіальну реформу, примусове формування об’єднаних територіальних громад та укрупнення районів. Закон про середню освіту, що містив цілу низку дискримінаційних норм. Ратифікацію кредитного Меморандуму з Європейським Союзом та згоду на зростання тарифів, скорочення соціальних видатків та подальшу комерціалізацію системи охорони здоров’я. І головне — парламентська більшість досі не розпочала роботу над політичним врегулюванням конфлікту на Донбасі.

Навіть ухвалюючи правильні і необхідні для країни рішення, Верховна Рада не змогла домогтися їх виконання. Саме так склалась ситуація із бюджетним Фондом боротьби з COVID-19. Створений для фінансування потреб медицини, допомоги бізнесу і людям, він був витрачений урядовими чиновниками на власні потреби і передвиборний піар. Як наслідок — підготовка до другої хвилі епідемії виявилась проваленою. Запобігти цьому правляча більшість не захотіла.

Для того, щоб відповісти на запит суспільства в наступному році, парламент має змінити підхід до роботи. На передній план в роботі народних обранців має вийти захист інтересів людей, забезпечення миру та розвитку національної економіки. Більше витрачати час і довіру громадян Верховна Рада не має права.

Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО, народний депутат фракції «Батьківщина», секретар Комітету з питань інтеграції України з ЄС:

— Ми пройшли складний парламент-ський рік, бачили у Верховній Раді багато поспіху, непрофесіоналізму і мало конструктивної роботи з боку монобільшості. Наша фракція продукувала багато ініціатив, корисних для людей, але, на жаль, багато наших законопроектів навіть не було винесено на голосування.

Ми з колегами із «Батьківщини» не голосували за ті законопроекти, за які було б соромно перед людьми: ні за розпродаж української землі, ні за узаконення азартних ігор. Ми виступали проти несправедливості стосовно малого і середнього бізнесу в Україні і максимально підтримали підприємців! Саме ці, проблемні і чутливі, питання наступного року стануть величезним викликом і для економіки, і для країни загалом.

Ми обстоювали і будемо надалі виборювати такі закони, які мають покращити життя людей, а не лобістські рішення заради збагачення окремих можновладців.

На моє переконання, Верховна Рада у наступному році має своїм високим пріоритетом поставити соціальний захист людей і проголосувати закони, які піднімуть заробітні плати для медиків та для освітян.

Ми повинні вдосконалювати законодавство щодо правового і соціального захисту військовослужбовців. Перші і дуже потрібні кроки парламент уже зробив, ухваливши потрібні законопроекти. Наступні рішення, на мою думку, повинні гарантувати військовослужбовцям після закінчення першого п’ятирічного контракту право забезпечення житлом — для наших захисників та їхніх родин.

Ми повинні спільно в парламенті працювати на добробут країни. Ми маємо щодня дбати про наших людей та захищати їх.

Сподіваюся, наступний рік стане роком конструктивної роботи, фахових підходів і зміцнення парламентаризму в Україні.

Роман ЛОЗИНСЬКИЙ, народний депутат фракції «Голос»:

— 2020-й занурив нас в абсолютно нову реальність, яка, попри всі негативи, змусила окремі парламентські процеси адаптуватися до вимог часу. Так, зокрема, практично всі комітети вже звикли проводити засідання онлайн, а законопроекти, звернення та всю офіційну документацію тепер ми, як парламентарії, можемо реєструвати в цифрі. Традиції бігати по залу та збирати підписи на листочку відійшли в минуле.

Цього року ми разом з усіма колегами по фракції «Голос» потрапили під санкції Кремля. Ще в першій хвилі, «до того, як це стало мейнстрімом». Без жартів, кращого визнання вірності Україні важко придумати. Вочевидь, Кремлю не буде подобатися те, що ми домоглися продовження блокування російських соцмереж, змусили усунути з ТКГ рупор московських тез Вітольда Фокіна та в цілому не допускаємо натяку на здачу державних інтересів. З іншого боку, прикро, що 2020-й став роком втрачених можливостей після Нормандського саміту в грудні 2019-го, коли Президент Володимир Зеленський марив надіями за рік закінчити війну за Мінськими домовленостями. Як і рік тому, так і нині ми переконані, що формат «Мінська» мертвий і стратегію треба змінювати. Тому на початку року запропонували свою «Стратегію холодної деокупації» як єдиний план України із завершення війни та повернення втрачених Донбасу та Криму.

Не можу не згадати про уряд та рандомні ротації, які через політичні шторми у владі мусили терпіти українці. Це найкоротший термін Прем’єр-міністра в історії, це третій за рік міністр охорони здоров’я.

Це плагіатор у кріслі МОН «під ялинку». А ще за рік так і не позбулися «ефективного» міністра Авакова.

Але не будемо лише про негатив, чи не так? 2020-й мав і позитивні зрушення. У новий рік країна входить із новим адміністративно-територіальним устроєм, який уперше з часів незалежності змінився докорінно. 1469 об’єднаних територіальних громад у 136 укрупнених районах. І це не лише зміна табличок на в’їздах у громади. Завдяки ухваленому закону № 3614 наступного року всі територіальні громади перейдуть на прямі міжбюджетні відносини з державою, а закон № 2679 забезпечить доступність адмінпослуг для мешканців у ЦНАПах по всій країні. Чи не один із найбільш очікуваних законів — № 3651-д — також вдалося консенсусом ухвалити в парламенті, тож новим укрупненим районам і громадам розв’язали руки в питаннях правонаступництва і передачі майна. Одним із пріоритетів фракції «Голосу» було відстояти норми для збереження ресурсів у громадах. Саме тому вже в 2021 році завдяки закону № 3118 громади зможуть зберегти мільйони для місцевих бюджетів та зупинити масову перереєстрацію комунальних підприємств. А одна лише правка колеги Галини Васильченко в пакеті держбюджету залишає 7,5 мільярда гривень акцизного податку на пальне в місцевих кошторисах.

Це ще не завершення реформи, адже потрібно внести зміни до Конституції. Рік тому в ці дні Президент хотів, щоб Верховна Рада в турборежимі й без обговорень прийняла досить небезпечні зміни до Основного Закону. Не буду вдаватися в деталі, але добре, що ця спроба провалилася. Тому в 2020-му за нашими наполяганнями почалися справді конструктивні обговорення з представниками місцевого самоврядування та експертами, щоб зважено (і один раз) внести зміни до Конституції. Сподіваємось на прийняття консенсусного проекту в новому році.

Для нас як політичної сили 2020-й став новим народженням і пересвідченням, що ми на правильному шляху. Доказ цього — обрані понад 350 депутатів місцевих рад та довіра виборців від Львівщини до Донеччини. І без грошових мішків підтримки олігархів.

До зустрічі і нових перемог у новому році!

Сергій АЛЄКСЄЄВ, народний депутат фракції «Європейська солідарність», голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності:

— Цей рік, без будь-яких перебільшень, був складний. І не тільки для нас, а й для всього світу. Якщо економічні кризи та спади різних масштабів уже навчилися більш-менш вдало прогнозувати і готуватися до них, то пандемія — це новий виклик. Неможливо спрогнозувати й її наслідки. Безумовно, це позначилось і на роботі парламенту, починаючи від режиму роботи і завершуючи ухваленими рішеннями.

Та попри це Верховна Рада продовжувала працювати. Під кінець року дещо сповільнився сумнозвісний «турборежим», через який не раз доводилося вносити зміни в нещодавно ухвалені закони — через поспіх подекуди ухвалювались норми, що суперечать одна одній, або ж такі, що не можна виконати. Дуже прикро, що в переважній більшості випадків не змінилось ставлення до законодавчих ініціатив опозиційних політичних сил, що часто шкодить ухваленню справді важливих та потрібних країні рішень. Водночас наша фракція «Європейська солідарність» попри розбіжності в політичних поглядах з монобільшістю підтримує конструктивні ініціативи. Яскравий того приклад — нещодавнє голосування за низку законів, необхідних для відновлення роботи НАЗК та електронного декларування після рішення Конституційного Суду, що їх скасував.

Також спільними зусиллями ми змогли ухвалити ще кілька важливих законів. Один з них і мого авторства — щодо посилення кримінальної відповідальності за викрадення авто. Раніше Кримінальний кодекс передбачав відповідальність за завдання матеріальної шкоди, і якщо авто знаходили цілим та неушкодженим, викрадачі могли відбутись ледь не штрафом. Тепер злочином є сам факт викрадення авто, а посилення покарання є дієвим превентивним заходом.

Тому дуже хочеться, щоб у прийдешньому році питання політичної доцільності відійшли на другий план, а в пріоритеті були державні інтереси та інтереси громадян України. Саме такою, в моєму розумінні, і є державницька позиція.

А кожному українцю хочу побажати здоров’я та добробуту, щоб оминали погані новини і кожен нарешті зміг планувати своє життя більше, ніж на кілька тижнів.

Тарас БАТЕНКО, співголова депутатської групи «За майбутнє»:

— Шановні українці!

Від імені депутатської групи «Партія «За майбутнє» щиро вітаю всіх із Новим 2021 роком та Різдвом Христовим! Ці свята мають особливе значення, бо знаменують собою завершення старого року, де залишаються старі невдачі та труднощі.

На жаль, з початку незалежності кожен рік виявляється непростим для нас. Наше життя сповнене боротьби та драматизму. Безумовно, в новітній історії людства 2020 рік залишиться одним з найважчих та непростих, сповненим величезних викликів та труднощів. Ми ведемо важку та нерівну боротьбу з російським агресором. Цьогоріч на наші плечі лягла економічна криза, занепад промисловості, спад ділової активності. Не меншої шкоди завдала світова пандемія COVID-19, яка істотно поглибила негативні процеси в українській економіці, погіршила соціальне становище населення.

Сьогодні ми плекаємо надії на рік прийдешній, сподівання на те, що він принесе нам радість і щастя, віру, що наші рідні та близькі будуть здорові, робота — успішна, доля — прихильна, а Україна — заможна. Давайте зберігати оптимізм і надію на те, що нашій країні вдасться правильно вибрати вектор подальшої роботи!

Основне завдання на рік прийдешній — захистити українських громадян від викликів пандемії, вберегти та підняти українську промисловість, підвищити соціальні стандарти — дати шанс на гідну старість батькам та заможне життя нашим дітям!

Бережімо себе!

Тихою працею до перемоги!

Лариса БІЛОЗІР, народний депутат групи «Довіра»:



— 2020 рік, попри свої очевидні негативні сторони, також став роком історичних змін для місцевого самоврядування України. Місцеві вибори на новій адміністративно-територіальній основі дали старт реальним і якісним змінам на рівні громад. Бо основний принцип децентралізації — успішні самодостатні громади із власними ресурсом та повноваженнями, що в результаті і мають стати запорукою успіху держави.

Приємно, що серед колег-депутатів є багато однодумців, щоб разом упевнено рухати системні зміни вперед. Ми всі вболіваємо за наші громади та їх сталий розвиток. Часто доводиться чути, що вибори 25 жовтня були завершальним етапом децентралізації. Насправді — ні. Ми зараз лише на її початку, і попереду ще досить багато роботи. І в цьому контексті не забуваймо відому фразу: «Не сподівайтесь на дуже багато, але робіть своє».

Дуже сподіваюся, що з приходом Новорічних свят країна розпочне свій новий рік, в якому неодмінно знайдеться місце для позитивних новин та емоцій. Нехай магія свята наповнить дім кожного радістю та спокоєм. Я бажаю, щоб мир, злагода та достаток ішли за вами завжди. Щасливого Різдва та Нового року!