2021-й, що тільки-но настав, в організації оголосили Міжнародним роком овочів і фруктів. Він буде присвячений поширенню інформації про їх поживну цінність і пропаганді здорового способу життя.

Зокрема, у ФАО підкреслюють, що в глобалізованому світі з добре розвиненим сектором туризму й майже повсюдним доступом до Інтернету дуже важко когось здивувати маловідомими харчами. Проте існують рідкісні, забуті види овочів і фруктів, про які багато хто з нас ніколи не чув.

Забувають про них з різних причин: змінюються тенденції і смаки, якісь культури важко вирощувати, на інші не виділяється достатньо ресурсів. При цьому деякі з рідкісних овочів і фруктів значно краще за інші сорти пристосовані до умов у певній країні чи регіоні, вони містять безліч вітамінів і поживних речовин і можуть стати здоровим доповненням до раціону населення.

Крім того, рідкісні культури мають високий комерційний потенціал і, якщо знайти для них підходящий ринок збуту, можуть стати джерелом доходів для невеликих фермерських господарств. На початку 2021-го в ФАО вирішили нагадати про п’ять видів овочів і фруктів, які незаслужено забуті.

Опунція, або кактусова груша

Батьківщина опунції — Мексика, але сьогодні цю рослину можна зустріти в багатьох посушливих районах планети. Опунція не боїться посухи, плоди цього кактуса їдять сирими, з них також готують сироп і варення. Плоди багаті на антиоксиданти й вітаміни, особливо вітамін C.

Плоди хлібного дерева

На хлібному дереві ростуть доволі своєрідні тропічні фрукти. Батьківщина цієї рослини — Океанія, усього відомо майже 120 сортів. Як правило, хлібне дерево починає приносити плоди на шостому році й зберігає цю спроможність протягом 50 років. Зрілі плоди можна їсти сирими, а незрілі — готувати як картоплю. М’якоть плода біла, за текстурою схожа на хліб, за смаком — на каштан. Вона містить багато крохмалю і цілком здатна замінити в раціоні пшеничне борошно. Крім того, в народній медицині м’якоть плодів хлібного дерева втирають у шкіру для лікування інфекцій.

Моринга

У їжу вживаються практично всі частини цієї рослини — кора, стручки, листя, насіння, клубні, коріння і навіть квітки. Листя, коріння і незрілі стручки морінги їдять як овочі. Моринга багата на білки, вітаміни A, B і C, мінеральні речовини, вона особливо корисна вагітним жінкам, матерям-годувальницям, також дітям. Моринга легко переносить засуху. Вона росте в тропіках і субтропіках по всій планеті.

Іспанський артишок

Іспанський артишок — близький родич артишоку, традиційний інгредієнт страв іспанської, італійської і південнофранцузької кухні. Його квітки можуть використовуватися як замінник сичугового ферменту, що перетворює молоко на сир, а листя,  вважається, мають сечогінну дію, поліпшують роботу жовчного міхура й печінки, стимулюють травлення. Крім того, іспанський артишок допомагає зберегти чистоту довкілля: його насіння можна використовувати для виробництва олії, що додається в біодизельне пальне.

Амарант

У їжу вживають і спілі плоди, і зерна цієї рослини. Крім того, листя амаранту додають у салати чи тушкують і їдять із м’ясом чи рибою. Зерна амаранту, іноді з додаванням шоколаду чи рису, — традиційна мексиканська закуска, яка останнім часом набирає популярності в Європі та в Північній Америці. Амарант не містить клейковини (глютену), багатий на вітаміни й допомагає в лікуванні серцево-судинних захворювань і анемії. Якщо приготувати амарант із баклажанами й картоплею, вийде дуже смачне карі, повідомляє Центр новин ООН.

Фото з сайту ФАО/ М. Шинкаріол.