Він розповідає історії письменниць, громадських діячок, освітянок, які зробили вагомий внесок у розвиток української науки, культури, освіти чи здійснили визначні досягнення наприкінці ХІХ — у ХХ століттях, брали активну участь у громадській діяльності та вплинули на становлення і розвиток української державності.

«Героїні календаря в різний спосіб стали на захист української державності під час Перших (1917—1921 роки) та Других визвольних змагань (кін. 1930-х — 1950-ті роки). До календаря увійшли 12 ювілярок, які є особливими для історії України. Ці жінки різні за походженням, віком, освітою, професію. Об’єднує їх те, що вони не залишилися осторонь суспільних та політичних процесів і подій, які відбувалися на українських землях протягом ХХ століття. Вони з яскравою громадянською проукраїнською позицією, переважно активістки жіночого руху, правозахисниці та політичні діячки. Це представниці різних поколінь українок, які щоденно виборювали право відбутися і ставали взірцем для інших», — розповідає авторка проекту та співробітниця УІНП Наталя Слобожаніна.

У прес-службі інституту наголошують, що кожен місяць у календарі присвячений одній українській діячці за принципом хронологічного відбору за круглими та напівкруглими датами року народження. Серед героїнь календаря політикеса Олена Левчанівська, освітянки Христина Алчевська й Софія Русова, військовичка Софія Галечко, громадські діячки та письменниці — Дніпрова Чайка, Олена Теліга, Марія Бачинська-Донцова та інші.

Календар буде цікавий працівникам закладів науки, культури та освіти, представницям жіночих громадських організацій та інших установ і громадських організацій, та просто зацікавленим гендерною тематикою.

Фото із сайту УІНП.