В області пильно стежили за роботами на всіх об’єктах «Великого будівництва».

Майже до кінця року на території Дунаєвецької ЦРЛ кипіла робота. Тут реконструювали відділення невідкладної медичної допомоги та харчоблок хірургічного корпусу. Замовники робіт і будівельники поспішали: треба впоратися не тільки до настання несприятливих погодних умов, а й встигнути освоїти кошти, що виділені на цей об’єкт.

Будівельно-монтажні роботи тут розпочали лише наприкінці вересня. А треба було замінити зовнішні мережі теплопостачання та всі внутрішні комунікації — водопостачання, водовідведення та електромережі. Одночасно велась реконструкція приміщення.

В ОДА уважно стежили за об’єктом. Адже для нього була виділена субвенція більше як у 12 мільйонів гривень. А до середини листопада вдалось освоїти лише приблизно 2,5 мільйона, тобто менше п’ятої частини. Тож до кінця року довелося попрацювати ударними темпами.

А от у Дунаєвецькій загальноосвітній школі № 3 почуваються спокійніше. Її також ремонтували за державні кошти — утеплили фасад та горище. На все пішло 3,6 млн грн.

Попри те, що джерела фінансування були одні й ті само, ступінь виконання робіт була різна.

Поспішали освоїти кошти

Як розповіла директор департаменту розвитку громад, будівництва та житлово-комунального господарства ОДА Віра Бригадир, тільки Державний фонд регіонального розвитку на минулий рік передбачив для області понад 216 мільйонів гривень. Плани були затверджені заздалегідь, але до середини жовтня фактично було профінансовано лише 183 мільйони. А освоєно на той час — тільки 117 мільйонів, тобто приблизно дві третини від того, що надійшло.

До того ж на 23 об’єктах, для яких призначалися гроші, ситуація була різною: одні прозвітували про завершення робіт, інші залишались на половині шляху.

Здебільшого таке відставання виникало через те, що на місця кошти приходили із деяким запізненням. Через це затримувались тендерні процедури, а тому і початок робіт. А бувало, що й підрядники підводили.

Торік у краї з-поміж інших програм реалізовувалося 25 проектів «Великого будівництва» — це реконструкція та капітальний ремонт шкіл, дитсадочків, об’єктів спортивної інфраструктури та приймальних відділень опорних лікарень.

Загальний обсяг фінансування становив для них майже 245 мільйонів гривень. До того ж 31 мільйон із них виділили місцеві бюджети.

До кінця року всі хотіли освоїти кошти.

— Але щоб не втратити ресурс з ДФРР, який не вдалось освоїти на початково запланованих об’єктах, його довелось перекинути на інші, — додає посадовиця.

Приміром, так сталось із залишком грошей, передбачених на будівництво стадіону у Кам’янці-Подільському. Хоч фінанси і були, але підрядна організація не впоралася з поставленим завданням. Тому їх запропонують тим, хто працював швидше та ефективніше.

Рік не був щедрим на фінанси

Це не єдиний приклад того, як початкові плани довелося змінити. Адже рік не був надто щедрим на бюджетні кошти. Саме через те, що не отримали субвенції на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад, довелось зупинити роботи у сільській Новолабуньській школі у Полонському районі, яку планувалося ввести в експлуатацію наступного року, та передати кошти вже згаданій Дунаєвецькій школі. Якщо не вдалось добудувати одну, то хоч відремонтували іншу.

Так само пощастило і НВО села Цвітоха у Славутському районі, яке отримало із ДФРР на будівництво спортзалу та протирадіаційного укриття 7,8 мільйона гривень та ще понад 2,4 мільйона гривень субвенції на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, та з місцевого бюджету.

Кабмін передбачав для області і субвенцію з державного бюджету у 80 мільйонів гривень на реконструкцію та капітальний ремонт приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я в госпітальних округах. До середини жовтня на місцях для всіх десяти об’єктів виготовили, провели експертизу, затвердили проектно-кошторисну документацію, тендери та уклали договори з підрядними організаціями. Вже й кошти субвенції надійшли у повному обсязі. Але освоїти встигли не всі.

Не до кінця вдалося освоїти субвенцію, призначену на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

Майже 41 мільйон гривень призначено для більш як трьох десятків об’єктів. Виконавців важко критикувати за неквапливість: коли прийшли гривні, тоді й взялись за роботу.

Але є чим похвалитися

Попри проблеми області також є чим похвалитись. Стосується це розвитку сільської медицини — що обіцяли, те й зробили. Тут і кошти надходили доволі рівномірно, і освоювали їх швидко. В результаті відкрили 30 новозбудованих амбулаторій.

До того ж придбали телемедичне обладнання для 70 амбулаторій. А ще купили автотранспорт для лікарів 33 діючих амбулаторій та 30 для нових.
Уся ця робота в часи пандемії виявилась вкрай важливою.

На що очікувати тепер

Добудовуючи старі об’єкти, в краї провели відбір інвестиційних програм та проектів, які можна буде реалізувати за рахунок ДФРР. При цьому не відкидають і те, що не вдалося минулого року. Адже через зменшення фінансування чимало проектів торік виключили з інвестиційних програм. При цьому була поставлена умова, що вони будуть профінансовані у новому році. Тому на фінансову підтримку і капітальний ремонт чекає гуртожиток Новоушицької гімназії. В цьому переліку і реконструкція будівлі під центр позашкільної освіти в Солобковецькій сільській раді та один із корпусів гімназії у Славуті, будівництво очисних споруд у Віньківцях, капітальний ремонт міського стадіону у Кам’янці-Подільському та спорудження лікувального корпусу обласної дитячої лікарні. Там сподіваються, що ці об’єкти не перейдуть у розряд довгобудів.

Фото Хмельницької ОДА.