Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендує Верховній Раді включити до порядку денного сесії законопроекти щодо підвищення пенсійних і компенсаційних виплат громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

До такого висновку народні депутати дійшли, розглянувши законопроекти: «Про внесення змін до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення розміру пенсійних виплат» (№ 4031) та «Про внесення змін до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення пенсій» (№ 4031-1).

Обидва законопроекти припиняють порушення статті 22 Конституції України та передбачають підвищення пенсійних і компенсаційних виплат громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Нагадаємо, стаття 22 Конституції передбачає, що при прийнятті нових або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Водночас, з прийняттям Закону «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» № 76-VIII від 28 грудня 2014 року відбулось скасування низки соціальних гарантій особам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, встановлених Законом «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 року,   № 796-XII. Конституційний Суд ще у 2018 році такі зміни визнав неконституційними.

Перший законопроект (№ 4031) авторства народних депутатів з фракції «Батьківщина» передбачає, що додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, та щомісячна компенсація сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи виплачується повністю незалежно від заробітної плати, пенсій та інших доходів. А максимальний розмір пенсії не може перевищувати десяти фактичних прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

Водночас альтернативним законопроектом (№ 4031-1), підготовленим представниками ОПЗЖ, пропонується, зокрема, встановити такі розміри пенсійних виплат для осіб з інвалідністю, яким установлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою: для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, евакуйованих із зони відчуження, відселеним із зон безумовного (обов’язкового) відселення, осіб з інвалідністю з дитинства, які досягли повноліття: по І групі інвалідності — десять прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність; по ІІ групі інвалідності — вісім прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність; по ІІІ групі інвалідності — шість прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

Для інших осіб з інвалідністю, щодо яких установлений причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою: по І групі інвалідності — чотири прожиткових мінімуми для осіб, які втратили працездатність; по ІІ групі інвалідності — три прожиткових мінімуми для осіб, які втратили працездатність; по ІІІ групі інвалідності, дітям з інвалідністю — два прожиткових мінімуми для осіб, які втратили працездатність.

Також проектом пропонується скасувати норму про обмеження максимального розміру пенсій чорнобильцям.

Вл. інф.