Відповідна енергетична нарада під головуванням Володимира Зеленського відбулася в Офісі Президента.

У ній узяли участь Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, тимчасовий виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко, міністр фінансів Сергій Марченко, міністр соціальної політики Марина Лазебна, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак та його заступники.

«Тарифи на газ для населення мають бути справедливі. Ціна на газ зростає на ринку через погодні умови та інші причини, які склалися в Європі, і ми не можемо дозволити зростання ціни для наших громадян», — наголосив Володимир Зеленський.

На нараді було повідомлено, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості запропонувало Кабінету Міністрів з 1 лютого 2021 року обмежити ціну на газ для «вразливих» споживачів.

Розраховувати її пропонують за формулою «ціна на європейських хабах мінус транспортування в Україну» з додаванням визначеної граничної націнки постачальників. До того ж ціну зафіксують на рік.

Про це повідомив т. в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

Пропонується, що «вразливим» споживачам газ продаватиметься за ціною «хаб мінус». Ціна переглядатиметься щороку на підставі котирувань на біржі у листопаді. Постачальники зможуть конкурувати, пропонуючи меншу націнку до цієї ціни. Споживачі зможуть так само вільно обирати собі постачальника, при цьому, якщо вони не є «вразливими» споживачами, то вони зможуть обирати і контракти не з фіксованою на рік ціною, а будь-які інші контракти.

«Це крок вперед, до цивілізованого ринку з чесною конкуренцією», — вважає глава Міненерго. Пропозиція Міненерго обмежувати ціну на газ перебуває на стадії обговорення. Т. в. о. глави Міненерго Юрій Вітренко додав, що цей варіант варто оцінювати як «адекватні ринкові заходи», а не «відкат назад».

«За нашими підрахунками, — сказав т. в. о. глави Міненерго Юрій Вітренко, йдеться про рівень ціни 5 356 грн, на 44% менше, ніж середньозважена ціна в січні. Якщо нічого не робити, ціна в лютому зросте ще на 15%», — написав Вітренко у Фейсбуці ввечері 11 січня.