Під час протестної акції біля адмінбудівлі обласної влади та на центральній вулиці Полтави.

А почали їх іще наприкінці минулого року мешканці села Засулля, що під Лубнами. Дізнавшись про те, що вартість послуг за розподіл і транспортування газу, які надає АТ «Лубнигаз», зросла більш ніж удвічі й стала однією з найвищих в Україні, селяни перекрили стратегічну автомагістраль Київ — Харків поблизу райцентру. 4 січня таке тимчасове перекриття траси на тому місці повторилося у більших масштабах, із залученням мешканців сусідніх громад. А далі, як то кажуть, пішло й поїхало...

Подібні акції протесту тривали у містах, селищах і селах. На деяких із них також перекривали дороги, зокрема й загальнодержавного значення. А в обласному центрі протестувальники в такий спосіб заявляли про свої вимоги вже чотири рази! Прикметно, що ініціаторами й заводіями «тарифних» зібрань зазвичай стають або цілковиті неофіти політичного й громадського життя, або добре знані на місцях активісти, котрим на минулих виборах не вдалося здобути омріяні мандати обранців громади. Серед останніх є й відверті популісти та політичні заробітчани, котрі намагаються стати вигодонабувачами будь-яких суспільних збурень.

Однак серед звичайних мітингувальників та пікетувальників поки що не помітно політичних і всіляких інших «тітушок». Без будь-яких партійних прапорів на протестні акції виходять здебільшого люди старшого віку, пенсіонери, котрі потерпають від підвищення тарифів на послуги ЖКГ насамперед. Ситуація, коли відразу після завершення чергового циклу виборів «згори донизу» зросли ціни практично на все, що стосується їхнього життєзабезпечення, цих людей, звісно, не могла не обурити. Надто після недавніх обіцянок покінчити з «епохою бідності» й нинішнім відвертим прагненням олігархічних кланів «відбити» вкладене у свої політичні проекти та наростити власні надприбутки саме за рахунок найуразливіших верств населення...

Оскільки такі мітинги й пікети ще не «осідлали» провідні політики та партії, виходять вони не надто численними й малоорганізованими. Навіть вимоги на них формулюються ще недостатньо чітко. Скажімо, на останній протестній акції у Полтаві за участю кількасот осіб, яка відбувалася біля будівлі облради й ОДА й тривала більше двох годин (!), вимагали в основному зниження ціни на газ та послуг на його транспортування, а також відновлення пільгової оплати першої сотні кіловат електроенергії. Водночас лунали голоси «доважити» до того переліку необхідність притлумити апетити й надавачів інших житлово-комунальних послуг.

Спершу мітингувальники вимагали, щоб до них вийшли керівники області. А після того як останні почали запрошувати до себе в кабінети на перемовини лише кількох представників, названих «ініціативною групою», незгодні з цим ініціатори протесту навіть намагалися завести в адмінбудівлю всіх мітингувальників. Однак, наразившись на заслін поліцейських, закликали перекривати дорогу на центральній вулиці. Щоправда, таке перекриття з зупинкою транспортного потоку тривало недовго. Зрештою, частина протестувальників повернулася до адмінбудівлі й таки домоглася зустрічей із першим заступником голови облради Олександром Лемешком і заступником голови ОДА Євгеном Грековим.

Згадані повпреди влади, а потім і голова ОДА Олег Синєгубов у своєму коментарі для ЗМІ пообіцяли вивчити пропозиції земляків стосовно зменшення тарифів на газ та інші послуги ЖКГ і передати їх урядовцям та профільній Національній комісії, яка регулює ціноутворення у цій сфері. А також нагадали про те, що облрада й ОДА ще раніше, на етапі формування тарифів, надавали свої застереження та пропозиції з цього приводу. Водночас вони закликали мітингувальників до «конструктивної роботи й цивілізованих підходів». Аби працювати на результат, а не на «картинку для телевізора».

Натомість представники протестувальників заявили про те, що від своїх вимог не відступляться. І якщо ціни на газ та інші послуги ЖКГ не будуть знижені до попереднього рівня, то вони влаштують у Полтаві «тарифний Майдан».

Полтава.

Фото автора.