«Цю доповідь подано до МКС в Гаазі 2016 року. Хочу поінформувати, що наприкінці 2020 року попереднє вивчення цієї справи завершила прокурор МКС Фату Бенсуда. Прокурор визнала, що існує обґрунтована ймовірність, що у визначений період на території України скоювалися воєнні злочини і злочини проти людяності», — написала вона. Малгожата Госєвська повідомила, що в доповіді злочини поділено на три категорії: вчинені під час збройних дій, вчинені під час арештів та затримань, вчинені в Криму.

Також Малгожата Госєвська нагадала: попри те, що прокурор МКС Ф. Бенсуда, презентуючи в грудні свій звіт, заявила, що є підстави розпочати розгляд судової справи в МКС, однак остаточне рішення вона не ухвалила. «Мабуть, це пов’язано з тим, що в червні 2021 року термін служби Бенсуди на посаді прокурора завершується. Певно, пані прокурор воліє залишити це рішення своєму наступнику», — припустила віце-маршалок Сейму і пообіцяла й «надалі стежити за перебігом розгляду цієї справи та інформуватиму про це». Нагадаємо, що доповідь Малгожати Госєвської складено на основі більш як 60 інтерв’ю, що їх польські та українські волонтери взяли в колишніх полонених, які розповіли про тортури та вбивства, вчинені на непідконтрольних нині Україні територіях.

Тим часом очікується, що сьогодні Європейський суд з прав людини проведе відкриті слухання і винесе рішення Великої палати за позовом України проти Росії щодо порушення прав людини в окупованому Криму. Відповідний анонс опубліковано на сайті ЄСПЛ. «Справа стосується тверджень України про систематичні порушення Європейської конвенції про права людини Росією в Криму», — йдеться у повідомленні. Справа заснована на двох скаргах України проти Росії, поданих в 2014-му і в 2015-му. У червні 2018 року скарги об’єднали в одну справу під назвою «Україна проти Росії (щодо Криму) за заявою № 20958/14». Очікується, що ЄСПЛ спочатку розгляне скаргу України проти Росії, а потім індивідуальні скарги громадян України, повідомляє «Радіо Свобода».

На розгляді Європейського суду з прав людини нині також перебувають чотири тисячі позовів громадян, пов’язаних із подіями в окупованому Росією Криму та на Донбасі.