«Друзі, хоча минулий рік і був далеко не з легких, але все ж є ще одна наша спільна справа, яку вдалось реалізувати — залучити кошти держбюджету на реалізацію 19 важливих проектів на окрузі. До переліку ввійшли реконструкції в школах, дитячих садочках, лікарнях, та покращення об’єктів інфраструктури в громадах. Одно слово — все те, з приводу чого до мене зверталися земляки», — повідомила Лариса Білозір у Фейсбуці.

За її словами, на будівництво всіх цих проектів та придбання обладнання для громад п’яти колишніх районів — Шаргородського, Томашпільського, Чернівецького, Тульчинського, Мурованокуриловецького — було виділено субвенцію в розмірі 10 мільйонів  гривень. «Кабінет Міністрів України дослухався до мого депутатського звернення та включив до свого Розпорядження фінансування робіт на всіх цих об’єктах. І як приємно нині констатувати — всі вони вже успішно реалізовані! Це ще раз доводить ефективність прямої комунікації у трикутнику «громада — народний депутат — уряд». Адже саме завдяки нам, мажоритарним депутатам, громадам поки що доступний ефективний діалог з урядовцями», — написала вона, додавши, що їй особисто довелось докласти чимало зусиль, щоб отримати позитивний для земляків результат.

«Усі ми чудово знаємо, як нелегко отримати державне фінансування на той чи інший об’єкт, доводиться писати безліч звернень, оббивати пороги владних кабінетів, виступати з трибуни парламенту, звертаючи увагу загалу на проблеми, і, врешті, особисто зустрічатись з урядовцями», — зауважила народна обраниця, зазначивши, що часто отримує коментарі під своїми постами на кшталт: «А де в переліку об’єкти з нашої громади? Чому немає нашого села?».

Відповідаючи на такі запитання, Л. Білозір наголосила, що важливим чинником отримання державного фінансування є наявність актуальної проектно-кошторисної документації на об’єкт. 

«Із досвіду скажу, що з цим у нас на окрузі, як з’ясувалося, великі проблеми. Наші сільські, селищні, міські ради до об’єднання мало звертали на це уваги. Причина здебільшого — відсутність коштів на виготовлення проекту. З одного боку, я їх розумію. Зазвичай усі об’єкти, що громадам цікаві для залучення державного фінансування, — дороговартісні, на кілька мільйонів гривень. А з огляду на те, що до 2020 року на наш округ мало залучалось коштів субвенції за зверненням народних депутатів — для багатьох очільників громад уже стало звичним не очікувати багато від своїх звернень. Але досвід минулого року засвідчив: навіть такі речі можливі, якщо мати мету та працювати для людей», — наголосила Л. Білозір, закликавши голів та депутатів місцевих рад округу вже нині провести інвентаризацію важливих для їх громади питань, що потребують вирішення, та запланувати кошти для виготовлення проектно-кошторисної документації на ці об’єкти. Щоб спільними зусиллями шукати максимально швидкі та ефективні шляхи для їх реалізації.

Вл. інф.