До Дня пам’яті кіборгів

«АД» — саме так називали кіборги аеропорт «Донецьк», який став буфером між двома світами неоголошеної війни на сході нашої держави. Під «градами», «ураганами», «смерчами», мінометним обстрілом та чорним від диму небом кіборги 93-ї механізованої бригади боронили один зі стратегічних об’єктів у зоні АТО. Тоді аеропорт утримували з власної волі не кіборги, а звичайні люди.

Сергій Голобородько (на знімку) був мобілізований на службу 2 квітня 2014 року. У складі 93-ї механізованої бригади на передовій, у зоні АТО, він обороняв Донецький аеропорт. У нелюдських умовах Сергій Голобородько разом з іншими українськими вояками, яких вороги за мужність і стійкість прозвали кіборгами, раз по раз витримував артобстріли та танкові атаки і майже щодня відбивав наступ сепаратистів. Він бачив загибель своїх товаришів, дивився у вічі смерті, в його душу теж заповзав страх (особливо, коли побачив на території чеченців). Але він, як і більшість українських воїнів, розумів, що іншого шляху, крім перемоги, в України немає.

Коли Сергій (тоді — командир бойової машини) на кілька днів завітав до рідної домівки, щоб попрощатися з земляком і віддати останню шану побратиму, який загинув в АТО, новоукраїнцем Андрієм Ткаченком, він сказав такі слова: «Ми розуміємо, що захоплення аеропорту дасть перевагу терористам і змусить українську армію повністю перебудовувати лінію оборони. Незважаючи на те, що з кожним днем атаки посилюються, ми розуміємо, що віддати аеропорт — це означає віддати злітну смугу, яка так необхідна російським військам для посадки туди своїх літаків»...

Минуло понад шість років. АТО вже зветься ООС — операція Об’єднаних сил. Аеропорту вже немає... Тоді люди витримали, але не встояв бетон... Давно змінилась лінія оборони. Для нас — тих, кого не торкнулася війна — вона десь там, на сході. А для тих, хто вже повернувся звідти, вона назавжди залишається... в серці. І з нею вони не просто живуть щодня, а щохвилини дивляться на буденний стан справ крізь призму війни.

Нехай усіх наших хлопців оберігають їхні ангели-охоронці...

Кіровоградська область.

Фото автора.