Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» набув чинності 16 липня 2019 року, проте деякі його норми, зокрема, статтю 30, було вирішено ввести в дію пізніше, щоб бізнес зміг краще підготуватися до виконання цієї норми.

Отож з сьогоднішнього дня усі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів та надавати інформацію про товари і послуги державною мовою. «У супермаркеті та в інтернет-магазині, у кав’ярні, банку, на АЗС, в аптеці чи бібліотеці, де б ти не був — обслуговування має бути українською. І лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою, прийнятною для сторін, мовою», — наголошує Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Крім того, з 16 січня набуває чинності стаття 32 мовного закону, яка передбачає, що вся реклама та інформація для загального ознайомлення (оголошення, покажчики, вивіски, вказівники тощо) подаються державною мовою.

У разі порушення прав на отримання інформації та послуг українською мовою громадяни мають звертатися зі скаргою до Уповноваженого із захисту державної мови. Щоправда, Тарас Кремінь радить спочатку спробувати владнати ситуацію на місці та попросити працівника обслуговувати державною мовою, а в разі відмови звернутися до керівництва закладу чи на «гарячу лінію» установи або торговельної мережі. Коли ж і це не допомогло, він радить зафіксувати факт відмови (за допомогою аудіо-, відео, письмового підтвердження очевидців тощо) і дані суб’єкта господарювання (назву, місцезнаходження, контакти суб’єкта) та подати скаргу до Уповноваженого на поштову адресу: 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12, електронну скриньку skarha@mova-ombudsman.gov.ua або заповнити відповідну форму на сайті Уповноваженого https://mova-ombudsman.gov.ua/

Скаргу можна подати упродовж шести місяців із дня виявлення заявником порушення. Нагадаємо, що відповідно до закону, на перший раз порушнику мовного законодавства оголошуватиметься попередження. Та якщо порушення матимуть системний характер, то на заклад накладатиметься штраф від 5100 до 6800 гривень. Водночас    Т. Кремінь наголошує, що головне завдання Уповноваженого із захисту державної мови — не штрафувати, а домогтися дотримання мовного закону.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.