Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтерберг 14 січня під час спільної прес-конференції з президентом Мавританії Мухаммедом ульд аш-Шейхом аль-Газуані. «Збільшення присутності Росії не лише в Лівії, а й в інших місцях: в Африці, на Близькому Сході, в Сирії, у регіоні Чорного моря, у Криму, в Балтійському регіоні, на Крайній Півночі — це тенденція, яку констатує НАТО», — сказав він і уточнив: «Це є справжньою причиною нашого занепокоєння».

Єнс Столтенберг запевнив, що НАТО уважно стежить за цим військовим посиленням. «Це причина, чому ми виділяємо додаткові інвестиції для нових військових можливостей. Це причина, чому ми адаптуємо НАТО перед обличчям дедалі більш напористої Росії, яка вкладає значні інвестиції у військове оснащення та яка посилює військову присутність, включно з нашими кордонами», — заявив генсек.

Він також зауважив, що, зокрема, в Лівії, «ми спостерігали винищувачі, найманців, фінансованих Росією, а також інші російські військові дії». Це лише спонукає НАТО підтримувати зусилля ООН із пошуку політичного рішення.

«Ми вітаємо досягнутий прогрес, ми вітаємо припинення вогню та продовжуємо активно підтримувати процес під керівництвом ООН і берлінський процес», — наголосив Єнс Столтенберг.