У селі Ужинці біля Млинова на Рівненщині мешкає Клавдія Іванівна Парфенюк (на знімку) — одна з перших жінок-фермерів у колишньому Млинівському районі (нині він у складі Дубенського). Причому взялася на складну землеробську толоку, коли зозуля накувала пенсію разом із відповідним доважком літ. Мала в обробітку 150 гектарів землі! 

Мабуть, вдалася у свого тата, який любив землю і успішно господарював ще за панської Польщі. Однак загинув у 1944 році під час визволення Польщі від фашистів.

Доводилося жінці співпрацювати із сильною статтю. Особливо тепло Клавдія Іванівна відгукується про керівника фермерського господарства «Золота нива» Володимира Кутузу: ділився збіжжям, технікою, виручав завжди. Тому й не дивно, що Клавдія Іванівна щиро бажає, аби його господарство мало золото не тільки в назві, а і в матеріальному достатку. Мала ділові контакти також із братами Черепушками, колегою Сергієм Сорокою з Острожця та іншими фермерами Млинівщини. Ці майстри хліборобського ремесла знають толк у селянській справі, тож, безумовно, підтримували пані Клаву.

Однак після 15 років господарювання вирішила «зав’язати» із фермерством: роки брали своє, а здоров’я і сили — не безкінечні. Цікаво, що жінка з гумором згадує: хазяйнувати було значно легше і простіше, ніж закрити юридичну реєстрацію фермерського господарства...

Млинів Рівненської області.

Фото автора.