Його співавтори (Володимир В’ятрович, Віталій Безгін, Микита Потураєв, Ярослав Юрчишин, Микола Княжицький, Ростислав Павленко, Оксана Савчук, Євгенія Кравчук, Ірина Геращенко та інші народні депутати, які представляють різні парламентські фракції та групи) наголошують, що відкритість роботи органів державної влади та місцевого самоврядування є важливою складовою демократії, що дозволяє громадянам контролювати діяльність влади.

Чому з’явилася потреба у цьому законопроекті? Загалом українське законодавство щодо відкритості органів влади є доволі прогресивним та, зокрема, передбачає вільний доступ до публічної інформації, протоколів засідань органів влади, поіменних результатів голосувань у парламенті та місцевих радах, рішень органів влади та проектів цих рішень. Однак норми законодавства, які стосуються можливості громадян бути присутніми на засіданнях органів місцевого самоврядування, Верховної Ради та її комітетів чи, принаймні, стежити за їхньою роботою у режимі реального часу на практиці часто нівелюються. «Особливо гостро ця проблема постала під час епідемії COVID-19, оскільки доступ громадян до приміщень органів влади, де відбуваються відповідні засідання, обмежено», — наголошується у пояснювальній записці до законопроекту.

Тим часом сучасні інтернет-технології дають змогу забезпечити відеотрансляцію засідань органів влади в режимі реального часу, а також зберігати відеозаписи цих засідань у відкритому доступі, однак такі відеотрансляції за законом не є обов’язковими і в більшості випадків не здійснюються. Тож головна мета законопроекту       № 4582 — розв’язання цієї проблеми та забезпечення кожному громадянину можливості дивитися відеотрансляції засідань місцевих рад, Верховної Ради та її комітетів, у тому числі в режимі реального часу. З цією метою пропонується внести зміни до законів «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про комітети Верховної Ради України» та «Про Регламент Верховної Ради України». Зокрема, Закон «Про місцеве самоврядування в Україні» доповнюється нормами про обов’язкову відеотрансляцію всіх пленарних засідань місцевих рад, а також про розміщення на офіційному веб-сайті відповідної ради протоколів та відеозаписів засідань.

Ще одна передбачена у законопроекті норма дозволяє присутнім на пленарних засіданнях та засіданнях постійних комісій місцевих рад здійснювати звукозапис, кіно-, фото- та відеозйомку, трансляцію засідань по радіо і телебаченню, онлайн-трансляцію в мережі Інтернет та/або інших мережах передачі даних у спосіб, що не заважає проведенню засідань.

На думку авторів законопроекту, внаслідок реформи децентралізації всі місцеві ради мають достатню спроможність для організації відповідних трансляцій та якісних веб-сайтів. При цьому передбачається, що відповідні норми почнуть діяти через шість місяців після набрання законом чинності.

Зміни до Закону «Про комітети Верховної Ради України» передбачають, що комітети здійснюють пряму відеотрансляцію своїх засідань та слухань (за винятком тих, що проводяться у закритому режимі) на своїх веб-сторінках офіційного сайту Верховної Ради та мережі Інтернет. Відеозаписи відповідних трансляцій мають зберігатися та розміщуватися у вільному доступі на офіційному веб-сайті Верховної Ради безстроково. Крім того, норма про можливість трансляції засідання комітету, що відбувається в режимі відеоконференції, замінюється нормою про обов’язковість такої трансляції.

Пропоновані зміни до закону про Регламент передбачають обов’язкову відеотрансляцію в Інтернеті пленарних засідань, засідань комітетів, а також парламентських і комітетських слухань (окрім закритих засідань та слухань у закритому режимі), а також розміщення на сайті парламенту відеозаписів цих засідань.

«Законопроект № 4582 дасть можливість кожній людині в режимі реального часу спостерігати за роботою представницьких органів влади. Дякую 30 колегам-депутатам з п’яти фракцій та груп, які підтримали мою ініціативу та стали співавторами законопроекту. Сподіваюся, що проект у якнайшвидший термін стане законом, оскільки його положення прості, зрозумілі й вигідні всьому суспільству», — зазначив народний депутат Володимир В’ятрович, підкресливши, що обов’язковість прямої відеотрансляції не лише пленарних засідань парламенту, а й засідань комітетів, безстрокове зберігання відеозаписів, а також їхніх протоколів і стенограм, значно покращить відкритість роботи Верховної Ради та органів місцевого самоврядування. До того ж, якщо для парламенту давно стало нормою право присутніх на засіданнях комітетів чи комісій вільно робити звукозапис, фото та відеозйомку, трансляцію по радіо, телебаченню чи в Інтернеті, то в місцевих радах такі дії часто супроводжуються скандалами та конфліктами. З ухваленням законопроекту  № 4582 все це має піти в минуле, вважає В. В’ятрович та закликає колег, медіа та громадянське суспільство підтримати цю законодавчу ініціативу.