Під час традиційної селекторної наради з питань запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19, яка відбулася під головуванням Президента Володимира Зеленського, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що порівняно з багатьма іншими європейськими країнами український карантин виявився одним із найм’якшим.

«Ми порівняли 18 європейських країн за індексом жорсткості, який ураховує низку показників. Для прикладу: в Італії цей індекс становить 87,9, у Німеччині — 85,1, у Греції — 84, в Австрії — 78, у Польщі — 71. Україна серед 18 країн посідає 16-те місце й має індекс жорсткості 61,5. Тобто в нас один із найнижчих показників жорсткості карантинних обмежень», — сказав глава уряду, додавши, що через порушення карантинних обмежень правоохоронці закрили півтисячі розважальних закладів і ресторанів, понад 60 торговельно-розважальних центрів та 40 клубів.

Прем’єр-міністр також повідомив, що минулого тижня було проведено 182437 ПЛР-досліджень, позаминулого — 160 тисяч тестів. Відповідно за останній тиждень виявлено 44402 нові випадки захворювання, тоді як за позаминулий тиждень захворіли 41 тисяча осіб, що свідчить про початок повільного зростання захворюваності. Також за попередній тиждень було госпіталізовано 13555 осіб.

Звернувшись до теми вакцинації населення, Президент наголосив, що уряд має бути максимально до цього готовий. «Перші мають бути вакциновані медпрацівники, військові, люди літнього віку, оскільки вони — в основній групі ризику. Знаю, що Міністерство охорони здоров’я активно готується до підписання перших контрактів. Люди повинні чітко знати, коли починається вакцинація, як вона відбуватиметься, і знати, що держава про них піклуватиметься. Вакцинація — це виклик для всього світу, і скрізь, у кожній країні уряди зустрічаються з новими викликами. Ми повинні насамперед думати про людей», — наводить слова Володимира Зеленського офіційне інтернет-представництво глави держави.