За словами парламентарія, це рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), стосується 14 облгазів, в яких тарифи були істотно вищі, ніж у середньому по країні. «У більшості це невеликі облгази, в яких не спрацьовує економія на ефекті масштабу: ПРАТ «Гадячгаз», АТ «Закарпатгаз», АТ «Івано-Франківськгаз», ПРАТ «Коростишівгаз», АТ «Лубнигаз», ПрАТ «Мелітопольгаз», АТ «Миколаївгаз», АТ «Полтавагаз», ПрАТ «Тернопільгаз», АТ «Тисменицягаз», ПрАТ «Уманьгаз», АТ «Харківгаз», АТ «Чернівцігаз», ТОВ «Газовик»», — повідомив голова комітету у Телеграм, додавши, що після зниження на 5—30 відсотків тарифи цих компаній становитимуть від 1,66 до 1,79 гривні за кубометр газу (без ПДВ).

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у зв’язку з цим зазначив, що регулятор підтримав рішення, яке було напрацьовано урядом спільно із профільним комітетом Верховної Ради. Водночас він зауважив, що встановлення граничного тарифу на рівні 1,79 гривні не означає, що він буде однаковий для всіх. «НКРЕКП визначила найвищу межу тарифу, проте для десятків компаній ця сума буде нижча», — сказав він, анонсувавши, що найближчим часом до парламенту буде подано законопроект, який має зменшити розрив у тарифах між різними газорозподільчими компаніями та встановлюватиме справедливий тариф на розподіл газу для всіх людей.

Тим часом учора Північне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України відкрило справи за ознаками зловживання монопольним становищем при формуванні ціни на газ проти шести компаній — «Київоблгаз Збут», «Житомиргаз Збут», «Чернігівгаз Збут», «Черкасигаз Збут», «Уманьгаз Збут» та «КиївГазЕнерджи».

«Купувати газ на 40 відсотків дешевше можна було вже минулого року. З моменту, коли ринок газу відкрився для населення. Точніше, мав би працювати. Бо ціну, яку виставляли останні три місяці деякі «газзбути», ніяк не можна назвати ринковою. Ринкова ціна — результат конкуренції. А коли постачальник, використовуючи своє монопольне становище, продає на 2—2,5 гривні за кубометр дорожче, ніж конкуренти, і дорожче, ніж середньозважена ціна, — це вже не ринок. З точки зору конкурентного законодавства — це ознака зловживання власним монопольним положенням», — повідомив у Фейсбуці голова Північного міжобласного відділення АМКУ Олексій Хмельницький.

Тому, за його словами, проведений за дорученням прем’єра аналіз (а без такого доручення АМКУ його провести не могла? — Авт.) дає всі підстави відкрити справу щодо зловживання монопольним становищем на ринку з постачання природного газу для потреб населення.