Її звели ще у сімдесятих роках минулого століття й відтоді капітально не ремонтували. А все утеплення величезного семиповерхового корпусу перед осінньо-зимовими холодами зводилося фактично до затуляння найбільших щілин у вікнах та додаткового «газування» приладами котельні. При цьому зворотним боком тієї непривабливої «медалі» ставали холоднеча у палатах і операційних, волога на стінах кутових приміщень і дах, який протікав...

На щастя, ті сумнівні «принади» залишилися у минулому. Роботи з термомодернізації згаданої споруди та капітального ремонту її покрівлі почались у 2018 році. То був складний і багатоетапний процес. Адже загалом належало вдягти у своєрідну «шубу» 6 120 квадратних метрів зовнішніх стін й оновити дах на площі 3150 «квадратів». Задля утеплення підрядники «огорнули» будівлю шаром мінеральної вати завтовшки 10 сантиметрів. Остання, згідно з сучасною технологією, була складовою так званого сандвіча — з каркасом, вітрозахистом і вітробар’єром включно, а також металевими касетами. Крім того, ще позаминулого року 180 застарілих дерев’яних вікон замінили на сучасні металопластикові.

В ефективності й надійності такого захисту одного з провідних медичних закладів регіону від низьких температур і... фінансового марнотратства його персонал і пацієнти переконалися до завершення згаданих робіт. І не лише тому, що всім стало тепліше й затишніше. За словами головного лікаря онкодиспансеру Ореста Вовка, ще минулого опалювального сезону  порівняно з попередніми економія витрат на плату за теплопостачання закладу становила 30 відсотків. Тобто заощадити вдалося 300 тисяч гривень. Хоча на той час належало виконати ще чималий обсяг робіт,  зокрема капітально відремонтувати покрівлю. Зрозуміло, що тепер, після фінальної крапки, сума зекономленого буде істотно більшою.

Та вже сьогодні є чіткий орієнтир, запрограмований проектом термомодернізації об’єкта з оновленням даху — економія витрат на його опалення має сягнути не менш як 45 відсотків. Коштувало таке утеплення та оновлення також недешево. Загалом на всі роботи, які на останньому етапі велися за президентською програмою «Велике будівництво», витратили 18 мільйонів гривень.

Фото автора.