Ситуація, що склалася довкола Конституційного Суду після підписання 29 грудня минулого року Президентом Володимиром Зеленським указу про відсторонення його голови Олександра Тупицького на два місяці від посади судді, продовжує залишатися у центрі уваги. Зокрема, 19 січня працівники Управління державної охорони України не допустили О. Тупицького до приміщення суду, а також Державне бюро розслідувань повідомило, що іще 28 грудня вручило судді підозру у вчиненні кримінальних правопорушень.

«Підозрюваний суддя Конституційного Суду України, який здійснює адміністративні функції його голови, нехтуючи вимогами Конституції України та положеннями Кримінального процесуального кодексу України, діючи з метою перешкоджання досудовому розслідуванню, у якому він є підозрюваним, продовжує прибувати на робоче місце, перешкоджати встановленню істини у кримінальному провадженні, наданню його підлеглими документів на запити органу досудового розслідування та явці осіб за повістками слідчого», — йдеться у розміщеній на офіційному сайті ДБР заяві. У зв’язку з цим слідчі Державного бюро розслідувань підкреслюють, що за погодженням з в. о. Генерального прокурора ще 28 грудня 2020 року повідомили про підозру судді Конституційного Суду, який здійснює адміністративні функції його голови, у вчиненні кримінальних правопорушень проти правосуддя, передбачених ч. 2 ст. 384, ст. 386 КК України (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань). При цьому в ДБР зауважують, що голова КСУ «після повідомлення про підозру імітує її невручення, не набуття статусу підозрюваного, відвідуючи робоче місце», а «секретаріат КСУ фактично перетворено на юридичну фірму його голови, оскільки останній готує, друкує, реєструє, відправляє документи для голови суду, які не мають жодного відношення до конституційного судочинства, а лише пов’язані з його участю в кримінальному провадженні». Відтак у ДБР наголошують, що слідчими вживаються вичерпні заходи для забезпечення виконання указу Президента України від 29 грудня 2020 року, згідно з яким останній протягом двох місяців не має права виконувати повноваження судді Конституційного Суду та його голови та перебувати в приміщенні цього суду, оскільки іншим чином неможливо запобігти ризикам впливу останнього на свідків у цьому кримінальному провадженні — працівників КСУ, а також перешкоджання наданню ними документів на запит слідчого чи явки на допит.

Як реакція на це повідомлення ДБР на сайті КСУ з’явилося повідомлення, у якому «за дорученням голови Конституційного Суду» зазначається, що відповідно до частини дев’ятої статті 24 Закону «Про Конституційний Суд України» судді Конституційного Суду про підозру у вчиненні кримінального правопорушення повідомляє Генеральний прокурор або особа, яка здійснює його повноваження. «Це робить неправомірним здійснення цієї процесуальної дії будь-ким з інших осіб», — наголошується у повідомленні.

В оприлюдненій згодом на сайті КСУ заяві Олександра Тупицького на ім’я Генпрокурора Ірини Венедіктової також наголошується, що він не вважає себе підозрюваним та просить у законний спосіб вручити підозру. Назвавши кримінальну справу проти себе сфальсифікованою та політично вмотивованою, О. Тупицький звернувся до І. Венедіктової з проханням «за наявності законних підстав здійснити у передбаченому законом порядку та належним суб’єктом повідомити мені про підозру   у вчиненні кримінальних правопорушень» та «забезпечити належне процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні № 12013110060002990, усунути допущені прокурорами та слідчими Державного бюро розслідувань порушення». Також О. Тупицький закликав Генпрокурора вжити заходів належного правового реагування стосовно слідчих Державного бюро розслідувань та прокурорів (у тому числі процесуальних керівників), які допустили вказані порушення закону та службові зловживання та «звернутися до Президента України щодо скасування ним Указу «Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України» від 29 грудня 2020 року № 607/2020, який виданий на підставі клопотання виконувача обов’язків Генерального прокурора Р. М. Говди до визнання мене підозрюваним в установленому законом порядку».

Тим часом в офісі Генпрокурора зазначили, що І. Венедіктова особисто повідомляти О. Тупицькому про підозру не буде. «Не буде, оскільки главі Конституційного Суду вже повідомлено про підозру 28 грудня 2020 року», — наводять слова представника ОГП «Українські новини».

Представник глави держави у КСУ, народний депутат Федір Веніславський, коментуючи ситуацію в ефірі телеканалу «Україна 24», зазначив, що укази Президента є за юридичною силою чинними, доки вони не скасовані й не визнані неконституційними. «Тобто указ про відсторонення Тупицького з посади судді КСУ на даний момент є чинним. Він ніким не оскаржений і не підставлений під сумнів щодо його конституційності, отже, він є обов’язковим для усіх», — наголосив він.