Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що в уряді не повинні працювати особи, які не поважають закони України та прикриваються своїм службовим становищем.

«Поведінка, яку дозволив собі заступник міністра, є неприпустимою. Усі мають бути рівні перед законом. Тому ми оперативно розглянули питання звільнення заступника міністра. Посада в Кабінеті Міністрів України — це не привілей, це перш за все відповідальність перед людьми та країною», — зазначив під час засідання Кабміну Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Причиною термінового проведення позачергового засідання уряду стало оприлюднення відео, знятого патрульною поліцією, на якому В. Немілостівий, вихваляючись своєю посадою заступника міністра, відмовляється пройти огляд на алкогольне сп’яніння та, нехтуючи законними вимогами поліцейських, намагається залишити місце події. Тож про те, що вранці відбудеться засідання уряду, Д. Шмигаль повідомив у Теле-грам уже після опівночі на 21 січня.

Із самісінького ранку 21 січня не спав і безпосередній керівник В. Немілостівого — віце-прем’єр-міністр — міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський. «Нещодавно із заступником міністра з питань стратегічних галузей промисловості Віталієм Немілостівим сталася жахлива подія, яка пов’язана із кричущим порушенням ним правил дорожнього руху та неналежною поведінкою з представниками Національної поліції України. Його вчинок є неприйнятним та таким, що підриває авторитет представника виконавчої влади в очах українського народу. Вважаю, що така безвідповідальна поведінка з боку Віталія Немілостівого унеможливлює подальше його перебування на посаді заступника міністра. А тому найближчим часом мною та урядом будуть прийняті всі необхідні кадрові рішення», — написав він у Фейсбуці.

Ураховуючи резонанс, який спричинила ця подія, Патрульна поліція України повідомила: «Нещодавно пізно вночі, на вулиці Жилянській, екіпаж київських патрульних зупинив автомобіль Mercedes, водій якого порушив правила дорожнього руху, а саме, вимоги дорожнього знаку 5.7.1 «Виїзд на дорогу з одностороннім рухом». Під час спілкування з’ясувалося, що за кермом перебуває водій з ознаками алкогольного сп’яніння», — йдеться у повідомленні. Далі інспектори запропонували водієві пройти огляд на алкогольне сп’яніння, однак той відмовився та повідомив, що він заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості України.

«Під час розгляду адміністративної справи щодо порушення правил дорожнього руху, водій підійшов до патрульних, закинув до салону службового автомобіля ключі від свого авто та повідомив, що він іде з місця. Патрульні скомандували водієві залишатися на місці, однак той не реагував. Натомість почав погрожувати посадою, штовхати патрульних та шарпати за формений одяг. На що патрульні, згідно зі ст. 45 Закону «Про Національну поліцію», застосували до громадянина кайданки. На водія інспектори склали адмінматеріали: протокол за ч. 1 ст. 130 (Керування у стані сп’яніння) КУпАП та постанову за порушення вимог дорожнього знаку 5.7.1 «Виїзд на дорогу з одностороннім рухом», а також протокол про адмінзатримання», — зазначають у Патрульній поліції України та застерігають, що фрази на зразок «я заступник міністра», «а ви знаєте, хто мій дядько», «поговоріть по телефону» ніяк не діють на Патрульну поліцію, бо якщо існує буква Закону — існує відповідальність за порушення!