На знімку: голова Самбірської міської територіальної громади Юрій Гамар.

Самбір — старовинне галицьке місто, яке отримало Магдебурзьке право ще в 1390 році. Нині воно одне з найбільших на Львівщині. Міська територіальна громада зросла і об’єднала навколо себе сільські населені пункти.

Із головою Самбірської міської територіальної громади Юрієм Гамаром ми розмовляємо у старовинній ратуші, збудованій ще в XVII столітті. Місто має славні традиції та давню історію, а тепер ще й отримало нові можливості для розширення та розвитку.

— До Самбора приєдналися сільські населені пункти — Дубрівка, Стрілковичі, Ваньковичі та хутір Білоки. Площа територіальної громади тепер — понад 42 квадратні кілометри, населення — 37800 жителів. Люди у селі, як і в місті, хочуть бачити добротні автошляхи, освітлені вулиці, добре налагоджене транспортне сполучення. А оскільки нині зима, то й розчищені від снігу вулиці та підсипані дороги. Проблем вистачає, багато ще треба зробити у школах, садочках, медичних установах, закладах культури. Тому поступово рухаємось далі.

— Із якими труднощами нині зіткнулися?

— Як усюди, вони однакові — невиконання дохідної частини бюджету в місті, області та й в Україні. Бізнес не працює належним чином — і це досить відчутно. Зарплати виплачуємо, однак не можемо виконати все заплановане.

— Чи змінився бюджет міста після утворення Самбірської міської територіальної громади? Яка частка місцевих надходжень?

— Сформували бюджет на 2021-й, але добре знаємо, що буде нелегко через пандемію і введення карантину. П’ять років тому, коли мене обрали міським головою Самбора, його бюджет становив 118 мільйонів, а наприкінці каденції у 2020-му — 220 мільйонів гривень, тобто майже на 100 відсотків ми збільшили дохідну частину. На цей рік бюджет становить 233 мільйони гривень. Сподіваюсь, ми справимося з викликами, спричиненими пандемією.

Найбільшим бюджетоутворюючим місцевим податком є податок з доходів фізичних осіб. Тому всіляко намагаємося залучити бізнес до нашого міста, створити якнайкращі умови для виробничників. «Донорами» місцевого бюджету виступають Львівська залізниця, швейна фабрика, приладобудівний завод «Омега», ТзОВ «Ембавуд Україна», ТзОВ «Сегуро», молокозавод.

— Збільшилася інфраструктура громади, додалося садочків, шкіл, народних домів...

— Люди найбільше хвилюються, що буде скорочення. Освітянська реформа не завершена. Субвенція йде на кількість дітей. Пригадую, як чотири роки тому деякі педагоги в Самборі обурювалися щодо наповнюваності класів. Тепер немає підстав хвилюватися, що освітяни не отримають зарплату. Тоді негативно сприймали наші непопулярні кроки, але тепер Самбір, порівняно з іншими містами обласного значення на Львівщині, в найкращому становищі. Ми оглянули всю інфраструктуру на території колишньої Стрілковицької сільради, вона непогана. Єдине, хочеться, щоб бібліотеки були сучасними, з інтернет-зв’язком.

— У селах багато залежатиме від того, хто стане старостою. За яким критерієм призначатимете на цю посаду?

— Ще не затверджено, яким має бути старостинський округ, і коло обов’язків. Відповідно до змін, а вони вже прийняті в другому читанні, небажано, щоб староста був членом виконкому. Під час виборчої кампанії, спілкуючись з жителями сіл, я пообіцяв, що на сходинах села обговоримо кандидатури людей на посаду старости. І слова дотримав. Є шість кандидатів, яких висунули жителі сіл. Із ними ще зустрінеться депутатський корпус, після цього подаватиму кандидатуру на затвердження сесії. Головне, щоб обраний староста зумів об’єднати жителів трьох сіл.

— Є галузі, де завжди вистачає проблем, — медицина, освіта, культура. Достатньо субвенції на їх утримання?

— Первинна медична допомога фінансується Національною службою здоров’я. Однак не все гладко. Медики в багнети сприймали створення центру первинної медичної допомоги з криками «Ганьба»! Сьогодні лікар отримує 12—25 тисяч гривень. Очевидно, міський голова часто повинен брати удар на себе. Тішить, що маємо позитивні результати. «Вторинка» теж фінансується Національною службою здоров’я. Місто профінансувало придбання обладнання, покращення інфраструктури (перекриття дахів, ремонт приймального відділення). Ми виділяли кошти для інфекційного відділення, де лікують хворих на коронавірус. За останні п’ять років придбали більше медичного обладнання, ніж за 25 літ незалежності України. Я радий, що є співпраця з владними структурами області та столиці. Місто не могло б самотужки виконати такий обсяг робіт.

У сфері освіти із зарплатою все гаразд. Нині на порядку денному — безпека дітей у школах. Маємо подбати, щоб не повторилися минулорічні події, коли в Одесі згорів навчальний заклад. Багато потрібно переобладнати, бо приміщення старі, а приписи пожежників і ухвали суду забирають чимало грошей. Розумію, що треба робити дахи, дороги, але безпека дітей — насамперед.

— Самбір — прикордонне місто, чим можете зацікавити інвесторів?

— У нас дуже вигідне розташування — 30 кілометрів від кордону з Євросоюзом. Тут є свої плюси і мінуси. Зручно розвивати промисловість, переробку, туризм. До Європи рукою подати, а там можна заробити вдвічі більше, ніж удома. Тому зарплати мають бути конкурентними.

Зацікавилися інвестори приміщенням колишнього хлібокомбінату. Вже закінчилася процедура з переоформлення права власності. Хочуть вкласти 70 мільйонів гривень у реконструкцію, закупити обладнання і випускати екологічно чисту паперово-картонну продукцію (упаковки, пакети та інші речі для супермаркетів Європи, яка відмовляється від пластику). Є й інші цікаві об’єкти, але головне — у Самборі хороші фахівці, працьовиті люди.

Наше місто має гарні традиції — тут випускали чудову продукцію. У Самборі завше зелене світло для інвесторів, а двері мого кабінету для тих, хто хоче створювати нові робочі місця, — відкриті навстіж.

— У місті реалізується масштабний проект — реконструкція стадіону імені Л. Броварського.

— Із 70-х років минулого століття на стадіоні тільки замінили дерев’яні лавки. Це перший серйозний капітальний ремонт. Вдалося залучити кошти з місцевого, обласного і державного бюджетів. Стадіон стане окрасою міста.

Роботи на завершальній стадії. Коли буде відкриття, залежить від погоди. Залишилося зробити велодоріжку. Вартість робіт — понад 25 мільйонів гривень. Сезон 2021 року з футболу хочемо розпочати на новому стадіоні.

У планах — будівництво басейну. Виділено земельну ділянку та кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації. Вдячний депутатам, що підтримали нашу стратегію. Чому саме басейн? У школах високий відсоток дітей зі сколіозом. Батьки возять їх аж у Дрогобич, Трускавець.

Збираємося також завершили відновлення фасадів у центральній частині міста. Залишився ще один великий об’єкт — ремонт вулиці Промислової. Вартість робіт — 52 мільйони гривень. Це об’їзна дорога, всі фури зі Львова їдуть у бік кордону, минаючи центральну частину міста, а далі на Мостиська і Шегині.

Маємо проектно-кошторисну документацію на ремонт вулиці Січових Стрільців, а там каналізація і водопровідні мережі з 70-х років, тому почастішали прориви. Завдяки ремонту зможемо розвантажити вулицю Валову і Торгову. Довжина доріг у місті — 89 кілометрів, роботи дуже багато. А ще ми сподіваємося невдовзі відкрити в Самборі кінотеатр.

— На ваш погляд, що має держава зробити на законодавчому рівні, щоб у регіонах було легше керувати громадами?

— Центральна влада мала б певні моменти погоджувати з місцевими муніципалітетами, з органами місцевого самоврядування. У кожного регіону своя специфіка — і це часто викликає чимало непорозумінь, а подекуди прийняття «нагорі» не зовсім виважених рішень. Словом, більше потрібно комунікації між центральною владою і органами місцевого самоврядування, саме цього бракує в період змін.

Наша довідка

Юрій Гамар народився 1966 року в місті Самбір Львівської області.

Навчався в Самбірському технікумі механізації обліку, отримав диплом за спеціальністю «експлуатація обліку і ремонт обчислювальної техніки».

Із 1985-го по 1987-й проходив військову службу. Закінчив Львівський державний інститут фізичної культури та економічний факультет Міжрегіональної академії управління персоналом

У 2015 році вперше обраний самбірським міським головою.

За попередню каденцію доходи місцевого бюджету зросли втричі, а капітальні видатки збільшили вшестеро. Серед досягнень — цілодобове водопостачання та освітлення вулиць. Задля безпеки містян встановлено систему відеонагляду. Вдалося здійснити капітальний ремонт спортивної школи, збудувати три спортивні майданчики зі штучним покриттям, а також у кожному районі міста встановити тренажерні та дитячі майданчики. Окрасою міста став сучасний музично-світловий фонтан. Найболючіша проблема — дороги. За останні роки капітально відремонтували 11 вулиць, тротуари та прибудинкові території. За кошти місцевого бюджету придбали 16 одиниць комунальної техніки. Для громад запровадили бюджет громадських ініціатив.

Розмовляли Богдан КУШНІР та Оксана ШИМАНСЬКА.

Львівська область.

Фото Світлани Андрейчикової.