Валерій Карпунцов.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

«Цей проект запущено 26 років тому, — наголосив очільник парламенту. — Я радий, що стільки років він продовжує своє існування, і впевнений, що ще стільки ж років, а може, й більше існуватиме». Д. Разумков зауважив, що кожного року парламент має честь приймати 50 нових інтернів до лав парламентської служби для навчання в стінах парламенту. Звертаючись до цьогорічних інтернів, Дмитро Разумков зазначив, що навчання триває все життя кожного дня і підкреслив, що він і сам щодня отримує свої уроки. Щоправда, додав: «Не завжди ці навички приносять позитив, але факт залишається фактом».

Нині в парламенті є п’ять народних депутатів, які свого часу проходили стажування в Верховній Раді, поінформував очільник парламенту. «Це справді корисно, і справді допомагатиме вам у будь-якому разі, незалежно від того, захочете ви залишитися в парламенті в якості співробітників апарату чи помічників народних депутатів, підете на іншу державну роботу, а чи оберете для себе інший шлях, — сказав Д. Разумков. — Але це те, що дасть вам змогу розширити свою базу знань і створити свою майбутню команду, з якою будете досягати нових успіхів. Упевнений, що в такому віці й у таких інституціях закладається ваше успішне майбутнє. Ми докладатимемо максимум зусиль, щоб цей час минув для вас з максимальною користю, і сподіваємося, що через шість, сім, десять років хтось на моєму місці, в цьому кріслі, пригадає, що проходив стажування в парламенті».

Звернувся до інтернів і народний депутат восьмого скликання, голова правління громадської організації «Ліга інтернів», випускник Програми 1999—2000 років Валерій Карпунцов. «Моє серце вкотре переповнює неймовірна радість, — сказав він. — Радість за те, що, навіть незважаючи на умови, в яких ми перебуваємо, велика кількість молодих, вмотивованих, патріотичних справжніх людей хочуть реалізуватися на тих вершинах, які для більшості, можливо, здаються недосяжними. Але ваше перебування в цьому залі є яскравим прикладом того, що мрії здійснюються. Ви не такі, як усі, — ви особливі. Ви мали мету, бачили її, йшли до неї і за неї боролися.

Вірю, що години лекцій, зустрічей, вашої праці й безпосередньо в структурних підрозділах апарату Верховної Ради — і з народним депутатами, і з колегами — дадуть неймовірний досвід, який ви реалізуєте. Ви реалізуєтеся самі, а далі станете тією гордістю України, якою ми пишатимемося». В. Карпунцов висловив задоволення тим, що багато людей, які навчалися за кордоном, виявили бажання піти в програму парламентського стажування. «Це надихає», — резюмував він.

За результатами конкурсу до участі в програмі 2021 року відібрано 53 інтерни. Півсотні здобуватимуть необхідні навички в структурних підрозділах парламентського апарату, ще двоє працюватимуть у рамках Програми USAID РАДА, а один — у громадській організації «Ліга інтернів». 33 особи стажуватимуться за умовами повного робочого часу, решта — за неповним робочим графіком. Інтерни стажуватимуться у 33 структурних підрозділах апарату. Серед учасників програми 64 відсотки жінок та 36 відсотків чоловіків. Їх середній вік — 23 роки.