Нині План налічує 376 законопроектів, що згруповані за 20 різними блоками. Ці блоки відповідають основним напрямам державної політики. Це і європейська інтеграція, і цифрова трансформація, й економічний розвиток, і охорона здоров’я, й освіта тощо.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук (на знімку) розповів прес-службі «Слуги народу», які законопроекти передбачено Планом законопроектних робіт на 2021 рік.

«Насамперед це низка змін до Конституції України, пов’язаних із питаннями децентралізації. Крім цього, ми плануємо довести до завершення ті зміни до Конституції України, які було розпочато попередніми скликаннями. Одна з них — зменшення складу народних депутатів України до 300 осіб. Це те, що обіцяли практично всі політичні партії, тому дуже сподіваюся, що матимемо підтримку», — наголосив Перший заступник глави парламенту України.

За його словами, Верховна Рада України має розглянути у другому читанні важливий законопроект «Про народовладдя через всеукраїнський референдум», що був передбачений у попередньому Плані. Ухвалення цього проекту закону дасть можливість кожному українцю самостійно визначати стратегію та напрями розвитку нашої держави. А також на 2021 рік передбачено розгляд законопроекту про місцевий референдум.

До плану ввійшли й законопроекти, що стосуються реінтеграції тимчасово окупованих територій.

«Тут і питання, пов’язані із захистом прав мирних громадян, постраждалих унаслідок збройної агресії; питання перехідного правосуддя; питання корінних народів, що особливо важливо для повернення Автономної Республіки Крим», — сказав Руслан Стефанчук.

Як зазначає політик, великий блок питань присвячено євроінтеграції та діджиталізації.

«Є ціла низка законопроектів, пов’язаних із виконанням наших зобов’язань на шляху до адаптації національного законодавства України до стандартів Європейського Союзу. Великий блок законопроектів, пов’язаних із цифровою трансформацією. Це питання, що стосуються електронної ідентифікації осіб, запровадження у правове поле України віртуальних активів і встановлення відповідного правового режиму цього виду валют», — розповів Руслан Стефанчук.

Крім цього, до Плану на 2021 рік увійшли й законопроекти, що стосуються питань реформування судоустрою та правоохоронних органів. Це законопроекти щодо повернення довіри до Конституційного Суду України. Це законопроекти, що стосуються завершення судової реформи, перезапуску Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів та запровадження елементів народовладдя в систему судової влади. А також законопроекти стосовно запровадження інституту мирових суддів та інше.

«Важливий блок питань буде пов’язаний з антикорупційною стратегією, тому що ми повинні бачити своє місце і свій шлях щодо формування підходів до антикорупційної стратегії на період до 2025 року. Ми маємо максимально повно врахувати всі помилки, які було зроблено на цьому шляху. Окремо ми працюватимемо над цілою низкою кодифікаційних актів. Насамперед це стосується рекодифікації цивільного законодавства, скасування Господарського кодексу України, який істотно перешкоджає економічному розвитку України. Це буде стосуватися розробки та прийняття нового Житлового кодексу України, тому що це ненормально, що на 30-му році незалежності України існує Житловий кодекс Української РСР, відповідно до якого ми сповідуємо ідеї ленінського комунізму», — додав Руслан Стефанчук.

За його словами, окрема увага буде приділена й кодифікації медичного законодавства, зокрема підготовці нової редакції Основ законодавства України про охорону здоров’я. Парламент України розпочне велику дискусію, яка стосуватиметься соціального захисту громадян України. У порядку денному буде законопроект «Про недержавні пенсійні фонди», який дасть змогу отримати доступ до дворівневої системи нарахування пенсійного забезпечення.

«І 2021-й — це рік великих дат для України: 30-річчя Незалежності та 25 років із моменту прийняття Конституції України. Тому Верховна Рада України теж концентруватиме свою увагу на прийнятті важливих для державотворчості законодавчих актів. Ми спробуємо цього року прийняти фундаментальний закон, який стосується державних символів України, порядку їх використання та захисту. І я щиро сподіваюся, що нам обов’язково все вдасться цього року», — зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua