Нацгвардійців навчали застосовувати цільну кров на догоспітальному етапі в польових умовах. Для проведення спеціалізованого семінару було запрошено доктора медичних наук, доцента кафедри медицини катастроф та військової медицини Дніпропетровської медакадемії, офіційно сертифікованого досвідченого інструктора з курсу ТССС Дениса Суркова та його команду.

Семінар включав теоретичні та практичні заняття. Лекції Дениса Суркова були пізнавальними та інтерактивними, присутні самотужки робили аналізи крові на групу та резус-фактор різними способами.

«Особовий склад ознайомився з медичними маніпуляціями, необхідними матеріалами тощо, — розповів начальник медичного пункту 1-го батальйону «Джедай». — Попереду ще багато роботи із запровадження застосування цільної крові. Загалом це проблема не стільки суто медична, скільки логістична, бо застосовування гемотрансфузії не є складним. Сьогодні цим займалися військовослужбовці, 80 відсотків яких не мають медичної освіти; свої знання та вміння вони здобули вже у підрозділі. Отже, ця процедура є відповідальною й важливою, але нескладною».

Для участі у семінарі обирали бійців-парамедиків, які вже мають певний досвід та планують продовжувати розвиватися у руслі тактичної медицини. Серед них — парамедики піхотних рот, груп спеціального призначення та бійці профільних підрозділів (медичних служб). Вивчення гемотрансфузії є вкрай важливим у бойових умовах, оскільки це єдиний спосіб врятувати життя бійцю, в якого сталася велика крововтрата.

Далі парамедики продовжуватимуть відпрацьовувати здобуті навички у своїх підрозділах.

Фото групи інформації і комунікації військової частини 3057.