На знімку: Народна депутатка Ольга Коваль та завідувачка пологового відділення ККЛЗТ № 2 філії «Центр охорони здоров’я АТ Укрзалізниця» Людмила Литвин.

За наступні два тижні майже 50 тисяч бейбі-боксів буде доправлено в усі пологові будинки України. Зауважимо, цього разу їх видаватимуть і породіллям у Луганській та Донецькій областях. Раніше ця форма державної допомоги там не надавалася взагалі.

Законопроект з повернення «пакунків малюка» підписали 72 народні депутати. Вони провели колосальну роботу з просування цієї ініціативи, налагодили співпрацю з цього питання з Комітетом з питань гуманітарної політики, Міністерством соціальної політики та підключили Офіс Президента України!

«Для мене повернення «пакунків малюка» є принциповим питанням. Коли програма перестала діяти, людей це дуже обурило. І їх можна зрозуміти. Адже для батьків новонародженого, особливо в перші дні життя дитини, підтримка дуже важлива. І в цьому випадку мова йде не просто про набір речей для дитини, а про значну психологічну підтримку. Отримуючи бейбі-бокс у пологовому будинку, батьки відчувають, що держава турбується про них та їхнє немовля. Тобто це не просто натуральна і матеріальна, а й психологічна допомога», — вважає ініціаторка законопроекту, народна депутатка Ольга Коваль.

До того ж, наголошує парламентарій, бейбі-бокс економить батьківський час та гроші — не треба шукати по магазинах і аптеках речі для маляти. Усе необхідне для перших місяців життя дитини вже є в пакунку. Якісний та перевірений товар, собівартість якого державі стає у значно меншу суму, ніж якби батьки самостійно витратили її на придбання цих само товарів у магазинах. Крім того, держава дає батькам право вибору. Нині вони можуть або взяти бокс, або отримати замість нього грошову компенсацію на спеціально відкритий рахунок.

Нагадаємо, «пакунок малюка» мають видавати в пологових будинках не пізніше, ніж через місяць з дня народження дитини. Адже його вміст прив’язаний до потреб саме новонародженого. Там є численні повзунки та пелюшки, комбінезони і ковдри, розвиваючі іграшки, підгузки та якісні засоби і предмети догляду за дитям. До того ж усі товари, крім підгузків, — українського виробництва.

«Переконана, що, зважаючи на складну демо-графічну ситуацію в Україні, держава ніколи не повинна зменшувати розмір допомоги при народженні дитини, а тим паче — скасовувати певні її види. Материнство і дитинство мають стати нашими пріоритетами, і тільки так вдасться виправити ситуацію на краще!», — переконана Ольга Коваль.

Вл. інф.