Урочистим покладанням квітів до пам’ятника Леоніду Каденюку на Байковому кладовищі відзначили 70-ту річницю з дня народження першого астронавта незалежної України учасники регіонального інноваційно-космічного кластера «Полісся». До цієї дати також приурочили зустріч членів кластера, яка відбулася у конференц-залі Державного космічного агентства України.

Учасники обговорили проекти, які вдалося успішно реалізувати, а також напрями роботи на поточний рік відповідно до Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021—2025 рр. Так, в. о. голови Державного космічного агентства України Михайло Лев розповів про запланований запуск вітчизняного супутника дистанційного зондування Землі «Січ-2-1». Він зазначив, що необхідно об’єднувати зусилля, залучати Верховну Раду й Офіс Президента, щоб забезпечити фінансування космічної програми.

Ректор Поліського національного університету Олег Скидан розповів про пілотні проекти, реалізовані кластером за рік роботи. Зокрема, станцію дистанційного зондування Землі при університеті, що стала першою українською станцією приймання даних у Х-радіодіапазоні, включено до міжнародного переліку наземних станцій космічного спостереження. Він також повідомив про плани щодо створення музею астрономії на базі вишу.

Голова обласної ради Володимир Федоренко поінформував учасників зустрічі про наміри побудувати біля аеропорту в Житомирі потужний індустріальний парк та перенести туди музей космонавтики, щоб розширити й осучаснити його.

Фото зі сторінки Національного музею космонавтики імені С. П. Корольова у Фейсбуці.