Зростанню може сприяти виконання Україною «домашнього завдання» з покращення інвестиційного клімату та реалізація кроків зі стимулювання внутрішніх інвестицій.

Радник глави держави в інтерв’ю одному з українських медіа розповів, що Україна значною мірою залежить від ситуації на зовнішніх ринках, і будь-які зміни там позначаються на всіх так званих малих відкритих економіках, до яких належить і українська.

«Але очікування на 2021 рік позитивне», — сказав Олег Устенко.

За його словами, протягом останніх місяців на зовнішніх ринках зростали ціни на ті сировинні групи, які експортує Україна, зокрема метали та продукцію сільського господарства, і є очікування, що така ситуація збережеться й надалі.
По-друге, як зауважив радник, покращилася ситуація й на світових фінансових ринках.

«Після завершення виборчої кампанії у США й до нещодавньої інавгурації 46-го Президента США Джо Байдена почали зростати усі фондові ринки, а це означає, що і кредитори, й інвестори почали виявляти активність. Загалом міжнародні ринки зросли більш як на 15 відсотків за цей час. Це означає, що інвестори, які раніше шукали «тихі гавані», нині починають шукати можливості для інвестування. Це означає, що Україна, яка перебуває в групі країн із ринками, що розвиваються, може вже активно конкурувати за ресурс та розраховувати на глобальне заходження інвестицій», — зазначив він.

Водночас наша держава має серйозно підійти до виконання свого «домашнього завдання», зокрема, стосовно створення якісного інвестклімату, захисту права власності, покращення судової системи тощо.

«Третій важливий стимул для економічного розвитку — це Національний банк, який, як я передбачаю, продовжуватиме відносно м’яку монетарну політику», — сказав Олег Устенко.

Ще одним додатковим імпульсом для економічного зростання, за словами радника Президента, можуть бути державні програми стимулювання економіки, такі як «Велике будівництво», та спорудження великих інфраструктурних об’єктів, адже це сприяє появі робочих місць, підтримує вітчизняне машинобудування тощо.

«Крім того, є прогноз, що у 2021 році світ вийде із кризи, пов’язаної з пандемією коронавірусу», — зауважив він.