Про це наголосив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков під час брифінгу, що відбувся після Погоджувальної ради. «Наприкінці минулої сесії ми змогли прийняти важливі закони і вони вже оприлюднені та вступили в силу. Сподіваюсь, що консолідована, правильна позиція у Верховній Раді буде продовжуватись і надалі», — зазначив глава парламенту.

Водночас Д. Разумков зазначив, що у понеділок на засіданні фракції обговорять питання виключення Олександра Дубінського з фракції «Слуга народу». Стосовно ж політичної діяльності, то йому, на думку Д. Разумкова, нічого не загрожує. «У даному випадку санкції не пов’язані з парламентським майбутнім Олександра Дубінського, якщо він сам не складе з себе повноваження, то продовжуватиме виконувати функції народного депутата», — сказав глава парламенту.

Немає, за його словами, й передумов для дострокового припинення повноважень Верховної Ради. «Навіть, якщо через виключення О. Дубінського з фракції вийде 15 народних депутатів, то залишиться 231. Цього достатньо, щоб коаліція продовжила працювати. Якщо не буде 226 голосів, тоді потрібно буде створювати нову коаліцію. А Конституція дозволяє зробити це протягом 30 днів. Якщо цього не відбудеться, тоді дійсно з’являться такі підстави», — наголосив політик.

Щодо співпраці з НАТО, то Голова Верховної Ради нагадав, що наприкінці минулої сесії було проголосовано законопроект, який дозволив перебування на території нашої держави для спільних навчань представникам інших армій світу, у тому числі й НАТО. «Думаю, що і в подальшому це матиме місце. Те, що рух України визначено у напрямку НАТО та ЄС, думаю, ви добре знаєте. Ці пріоритети закріплено в Конституції. Навіть коли ми ухвалюємо ті чи інші законодавчі ініціативи, то вони також проходять експертизу в профільному комітеті щодо відповідності Угоді про асоціацію, а також руху до Північноатлантичного альянсу», — додав він.

Прокоментував Голова Верховної Ради й останні заяви Леоніда Кравчука стосовно опитування по Криму та Донбасу. «Якщо я правильно прочитав, то йдеться про те, щоб визначити, що територія України є неподільною та цілісною. При всій повазі до Леоніда Макаровича, я не думаю, що потрібно з цього приводу проводити референдум. Я впевнений, що всі й так розуміють, що територія тимчасово окупованих Криму та частин Донецької й Луганської областей на сто відсотків територія України, і рано чи пізно вона повернеться», — наголосив Д. Разумков, додавши, що ми всі знаємо скільки коштує референдум і нам є куди витрачати кошти.

Підтвердив Голова Верховної Ради й майбутню зустріч із Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, яка має відбутись після пленарного засідання у вівторок. «Ми домовлялися про це ще раніше. Напередодні минулого пленарного тижня у нас була зустріч представників депутатських фракцій та груп, там був і прем’єр. Ми проговорювали, що робитимемо на цьому тижні. Ви також знаєте про законопроект, який було ухвалено минулої п’ятниці і який вже оприлюднено. Ми проговорювали, що проведемо додаткову зустріч щодо інформування керівництва Верховної Ради, керівників депутатських фракцій та груп, яка ситуація і як ми рухатимемося далі. Бо ми зробили один крок, але сказати, що на сьогодні вирішено повністю всі проблеми ми не можемо. Тому Верховна Рада готова робити все, що від неї залежить. Але треба, щоб це була спільна робота», — констатував Д. Разумков.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.