На об’єкті реконструкції опорної школи № 13 у Соледарі.
 


Інженер технічного нагляду на об’єкті будівництва школи № 13 у Соледарі Михайло Дударєв і начальник управління освіти Соледарської міськради Тетяна Замараєва.

На її капітальний ремонт Європейським інвестиційним банком виділено понад 143 млн гривень, що в еквіваленті становить 5 мільйонів євро.

Сім раз відміряй, а раз визнач підрядника

Підрядником, який реконструює опорну школу, є київська фірма ТОВ «ОСНОВА БУД ПЛЮС». Угоду на проведення нею робіт було підписано 15 травня 2020 року. Підприємство діє на ринку будівельних робіт із 2015-го, має досвід участі у 63 закупівельних процедурах. Особливим із виграних цим підприємством торгів є тендер на реконструкцію Соледарської школи, в якій навчатимуться 1200 дітей.

Торги проводило управління освіти Соледарської міської ради, яке є балансоутримувачем будівлі школи й розпорядником коштів згідно з угодою. Сторонами цієї угоди є Міністерство фінансів України, Мінрегіон, Соледарська міська рада, яка виступає як юридичний власник об’єкта реконструкції.

«Строк реалізації усього проекту, що фінансується Європейським інвестиційним банком у рамках надзвичайної кредитної програми відновлення України, — до жовтня 2021 року. До цього періоду передбачено виконати всі ремонтно-будівельні роботи. Кошти ЄІБ не підпадають під обмеження щодо авансування, і зроблений після укладення договору авансовий платіж становив 26 відсотків від загальної суми договору.

Як розповіла начальниця управління освіти Соледарської міськради Тетяна Замараєва, на об’єкті реконструкції передбачено зробити термомодернізацію, звести сучасний спортзал та добудувати ще кілька приміщень. У школі, зокрема, зроблять три прибудови та надбудови над переходом, також спорудять спортзал. Підрядник зобов’язався закінчити всю реконструкцію до жовтня 2021-го.

Усе нібито мало добрий вигляд, але у січні цього року реконструкція школи № 13 раптом опинилася під загрозою припинення. Попри те, що замовником робіт є управління освіти Соледарської міської ради, — саме це управління, згідно з рішенням сесії Соледарської міськради, намагаються ліквідувати. У проекті рішення, одноголосно прийнятому на сесії міськради 27 січня, передбачалося «припинити шляхом ліквідації юридичну особу — управління освіти Соледарської міської ради» (код ЄДРПОУ), місце розміщення — Донецька область, Бахмутський район, місто Соледар, вулиця Паркова, 3А.

Інженер технічного нагляду на об’єкті будівництва школи № 13 у Соледарі Михайло Дударєв зазначає:

«Причиною сьогоднішньої тривоги став порядок денний сесії Соледарської міськради, що відбулася 27 січня. На ній одноголосно було прийнято рішення «Про припинення шляхом ліквідації юридичної особи — управління освіти Соледарської міської ради». При цьому всі роботи, які ведуться у будівництві, мають своє законне обґрунтування. Для того, щоб почати працювати, виділено фінансування Європейського інвестиційного банку на суму 143 млн гривень, тобто приблизно 5 млн євро. Щоб отримати ці гроші, довелося виконати дуже великий обсяг роботи. В опорній школі навчатимуться діти не лише з Соледара, а й на шкільному автобусі сюди щодня доїжджатимуть учні з інших населених пунктів».

Ще 2016 року в Донецькій області почала втілюватися програма «Опорна школа». Її фінансування здійснюється з коштів Європейського інвестиційного банку та бюджету. В рамках цієї програми вирішено побудувати на підконтрольній частині Донецької області 20 опорних шкіл у Маріуполі, Волновасі, Добропіллі, Покровську, Краматорську, Бахмуті. Наразі дійшла черга й до Соледара.

Згідно з умовами тендера, на Михайла Дударєва покладено повноваження щодо здійснення технічного нагляду за будівництвом. Для цього посадовець має сертифікат і всі належні юридичні документи. Окрім того, за будівництвом здійснюється авторський нагляд в особі Ірини Шуляк, яка також уклала договір із замовником.

«Якщо будівництво школи зупиниться, то в подальшому на фінансування Європейського інвестиційного банку очікувати не варто: школа просто ніколи не буде зведена», — із тривогою наголошують будівельники.

Михайло Дударєв має багаторічний досвід роботи у будівництві й безпосередньо у здійсненні технічного нагляду. Але такий випадок, що наразі має місце в Соледарі, має безпрецедентний вигляд.

Варто зазначити, що при будівництві будь-якого об’єкта відповідальність покладено на трьох осіб, якими є замовник, підрядник і авторський нагляд. Останній є безпосередньо власником проекту, який його створив. Уся ця структура до теперішнього моменту продовжує діяти.

Усі дії сторін регламентуються Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» № 3038-VI зі змінами від 17.06.2020 року. Згідно з пунктом 2 статті 37 цього закону, якщо замовник ліквідовується, то він зобов’язаний упродовж трьох днів відкликати дозвіл на будівництво. Адже порушується баланс сторін і структура реалізації проекту.

Дозвіл на будівництво школи був виданий державними органами у серпні 2020-го, і це — основний документ, відповідно до якого діють генеральний підрядник, технічний нагляд, інженер-консультант, авторський нагляд.

Адже, по-перше, дозвіл містить відомості про прізвища, посади та правочини (сертифікати) відповідальних за будівництво осіб. По-друге, цей дозвіл є підставою для взаємовідносин технічного нагляду як незалежного суб’єкта із замовником. Але оскільки ліквідовується замовник, то сторони технічного і авторського нагляду автоматично мусять розірвати з ним договірні стосунки. На підставі рішення, що вносить зміни у статус замовника, будівництво має бути припинено.

Бути чи не бути?

Керівники будівництва повідомили, що одразу після прийняття сесійного рішення вони мали розмову із заступницею соледарського міського голови з цього питання. Вона запевнила: «Будівництво у жодному разі не зупинятиметься». Але будівництво не зупинятиметься лише у разі відсутності будь-яких рішень місцевої влади, що змінювали би чи просто нівелювали статус замовника. Якщо стало відомо, що таке рішення вже прийнято, то будівництво триватиме лише у разі ймовірного скасування такого документа.

До речі, на сьогодні на будівництві школи № 13 у Соледарі освоєно загалом 37 мільйонів гривень, і фінансування підтверджено відповідними формами із підписами підрядників, замовників, представників нагляду. Ще на 5 мільйонів гривен зберігається цінностей у матеріалах. Також перебуває у дорозі матеріалів на 2—2,5 млн гривень — йдеться, зокрема, про мінеральну вату, арматуру, сипучі, бетон і залізобетон, металоконструкції покрівлі, перекриття для спортивних залів тощо.

Сьогодні на будівництві задіяно приблизно 80 працівників. У всіх них є сім’ї. Отже, до 300 осіб, у разі зупинки будівництва, можуть залишитися без засобів до існування. Адже при виникненні форс-мажору робочі місця просто закриватимуться.

«Щойно рішення міської ради про ліквідацію управління освіти буде офіційно опубліковано, то я просто не матиму юридичного права дозволяти продовження будівництва далі, — каже Михайло Дударєв. — Я керуюся у своїй діяльності законами України, постановами Кабінету Міністрів, державними будівельними нормами, стандартами і технічними умовами. І для мене ніякі персони не указ. Нині, щоб це питання вирішити, є найголовніше — це закон України. Ситуація є такою. По-перше, якщо ми зупинимо будівництво через якісь місцеві рішення, то це буде, без перебільшення, утисканням із боку конкретних посадовців інтересів своєї громади. А ми у цьому разі просто будемо змушені зупинити будівництво відповідно до законодавства, не порушуючи жодної його букви. Отже, ми будемо зобов’язані звернутися до правоохоронних органів, щоб вони розглянули правовий бік питання».

Як пояснює місцева влада прийняте на сесії рішення? У проекті документа, за прийняття якого депутати проголосували одноголосно, нібито йшлося, що його приймають «із метою оптимізації виконавчих органів, створення умов на здійснення повноважень виконавчих органів міської ради у сфері освіти, фізкультури і спорту, раціонального використання коштів бюджету Соледарської міської територіальної громади на їх утримання, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань», Положення про управління освіти Соледарської міської ради, затвердженого рішенням Соледарської міської ради від 26 січня 2017 року № 7/2—55, керуючись статтями 143—144 Конституції України, статтями 104, 110, 112 Цивільного кодексу України і статтями 25, 26, 42, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування»...

Але голосуючи за цей проект, депутати міської ради не враховували одного, а саме — Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності». Отже, й виникають такі колізії, що можуть призвести до багатьох не бажаних ні для кого наслідків, як-от: припиняється фінансування будівництва, вилучається розрахунковий рахунок в умовах відсутності будь-яких проплат, руйнуються налагоджені раніше договірні зв’язки й скасовуються пов’язані з ними договірні зобов’язання, і зрештою — завдається колосальна шкода, причому не лише моральна, а й матеріальна, грошова... Яка цілком руйнує все будівництво на шкільному об’єкті.

Фахівці підтверджують: хоч би що хто казав про органи Архітектурно-будівельного контролю і ДАБК, — організація виконує свої функції згідно з вищезазначеним законом, і виконує їх досить кваліфіковано. Для цього тут є юристи й фахівці належного рівня. І для того, щоб отримати дозвіл на залучення іншого підрядника, на інший орган технічного нагляду, знадобиться проведення відповідних додаткових тендерних заходів, які триватимуть не менше двох місяців, а то й набагато довше.

Після того, як проведуть тендерні закупівлі, треба буде ще пройти всі належні процедури в Державному архітектурно-будівельному контролі, і це потребуватиме ще місяць-півтора. Отже, весь процес забере 5—6 місяців. А кошти, які виділив Європейський інвестиційний банк, мають бути освоєні до жовтня 2021 року.

«Є також інший бік питання, — каже Михайло Дударєв. — Повірте моєму досвіду: підрядник, хоч би яким він був, може реально освоїти на будівництві лише 6—7 мільйонів гривень... Враховуючи сумлінність нашого підрядника, його логістику, якість роботи, я можу припускати, що він здатен освоїти до 8 мільйонів на місяць, тобто 16 мільйонів за два місяці. Але як освоюватимемо ще 80 мільйонів, що залишаються нереалізованими?..»

До речі, це не перша стресова ситуація, що складається на будівництві школи. Ще з вересня 2020 року будівельники наголошували місцевому керівництву на необхідності вирішення питання тепла. Для дотримання цієї вимоги підрядна організація залучила субпідрядників. І за півтора місяця на об’єкті було зроблено все опалення, починаючи від підвалу, де створено дуже потужний тепловий вузол. Але питання впиралося в отримання тепла, оскільки, відповідно до Державних будівельних норм, заборонено ведення робіт при мінусовій температурі. Роботи дозволяються, лише якщо середньодобова температура у приміщеннях становить 8—16 градусів тепла.

Втім, тільки 18—19 січня, на Хрещення, коли термометр показував -240, тепло врешті-решт було подано. Будівельникам за таких умов вартувало чималих зусиль розподілити надане тепло по об’єкту і не дати завмерти системі опалення. Для цього працівники чергували «на школі» цілодобово. Та й до кінця січня, попри мінусові температури, у всіх внутрішніх приміщеннях майбутньої школи температура трималася на позначці +100.

На шляху до спільного порозуміння

Директор будівельної компанії Руслан Кур’ян розповідає:

«Будівельні роботи тривають із серпня 2020-го, і за планом вони мають бути завершені до жовтня 2021 року. Наразі паралельно з будівництвом на об’єкті здійснюється закупівля матеріалів. Усі роботи, які ви бачите, виконані за чотири місяці. Дещо знизилися темпи під час свят і впродовж кількох днів морозів, але нині набираємо оберти, посилюємося й продовжуватимемо роботу».

Руслан Кур’ян напередодні мав особисту зустріч із головою Соледарської територіальної громади Євгеном Пластуном. «Обговорювали в тому числі й ті проблемні питання, що були пов’язані з імовірною ліквідацією управління освіти, — зазначив Руслан Кур’ян. — Але міський голова запевнив мене, що все буде нормально, ми не відчуватимемо жодних проблем і можемо продовжувати спокійно працювати. Я не знаю цих місцевих політичних тонкощів. Я будівельник, і мене воно не повинно стосуватися. Нас цікавить тільки будівництво і можливість спокійно продовжувати роботу згідно з укладеними договорами».

Водночас підрядник не міг не зауважити, що слово, навіть із вуст такого авторитетного посадовця, як керівник міста, — це ще не документ. А ті дії й обставини, що мали місце на рівні міської ради 27 січня, не можуть не бентежити всіх залучених до будівництва учасників, і, отримавши офіційну інформацію щодо можливої зміни статусу замовника робіт, вони у рамках чинного законодавства мають зробити непопулярні кроки і зрештою — зупинити всі роботи на об’єкті.

«Тут уже є певні ризики й для наших ділових інтересів, — наголосив директор ТОВ «ОСНОВА БУД ПЛЮС». — Оскільки вже вкладені кошти, то у разі негативного розвитку подій невідомо, хто нам відшкодовуватиме чималі витрати».

Отже, ситуація зависла, і подальший розвиток подій наразі не відомий нікому. Водночас міський голова Соледара Євген Пластун вважає, що ажіотаж навколо школи нібито штучно створюють його місцеві опоненти.

— Проблема не коментується, і все на будівництві школи буде нормально, — запевнив під час нашої зустрічі Євген Пластун.

— Але підрядники змушені, зважаючи на прийняття сесією міськради рішення про ліквідацію управління освіти, припускати припинення робіт й анулювання договірних відносин. Такою є буква закону, — нагадую керівникові міста.

— Ця буква закону може бути застосована лише з моменту підписання й опублікування сесійного рішення на офіційному сайті міської ради, — зазначив міський голова. — Адже йдеться про рішення, на яке може бути й накладено вето тощо... Наразі все йде правильним шляхом. Нам треба не стояти на місці, а робити справу. До підрядника в мене питань немає. Тому й не буде зупинення робіт. Водночас моя мета як керівника міста в іншому: слід навести лад в управлінні освіти міськради. Там є серйозне непорозуміння з керівником.

Директор департаменту інвестиційно-інноваційного розвитку та зовнішніх відносин Донецької облдержадміністрації Оксана Головко, коментуючи ситуацію, наголосила: «Звичайно, всі ми прагнемо, щоб цей проект із будівництва школи № 13 у Соледарі було успішно реалізовано. Фактично, це є допомога дітям Донеччини від міжнародних партнерів. Це далеко не перший проект, що реалізовується за кошти міжнародних партнерів. Усі раділи, коли в Бахмуті відкрився дитсадок «Кульбабка», — його збудували за рахунок коштів Європейського інвестиційного банку. Цього року ми плануємо за кошти ЄІБ реконструювати й відкрити низку дитячих садочків у Маріуполі, у планах — відкриття інших об’єктів. Не виключається виникнення робочих питань, і вони можуть, зокрема, стосуватися взаємодії замовника та підрядника. Все залежить від того, як себе поставить замовник, як виконуватиме роботи підрядник. Як правило, це питання місцевого рівня, і їх розв’язання має здійснюватися на місцях. Зрештою, саме місцева влада разом із підрядником мають забезпечувати всі належні умови, щоб максимально швидко здійснювався будівельний процес».

Фото Владислава ЛЕОШКА