Руслан Стефанчук, Дмитро Разумков, Олена Кондратюк.
 


Під час відкриття п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.
 

Ложа уряду.
 

Почесна варта біля Прапора Незалежності України, внесеного народними депутатами України першого скликання до зали засідань Верховної Ради   України 24 серпня 1991 року.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут

Учора відкрилася п’ята сесія Верховної Ради України дев’ятого скликання. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що під час урочистого відкриття у сесійній залі присутні Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та члени уряду, керівники центральних органів виконавчої влади та керівники судової гілки, посадові особи, яких Верховна Рада обирає, призначає та надає згоду на призначення, предстоятелі церков і релігійних організацій України, глави дипломатичних представництв іноземних держав, інші офіційні особи, представники засобів масової інформації.

Після виконання Державного Гімну України Перший заступник Голови парламенту Руслан Стефанчук надав слово для виступу Голові Верховної Ради України Дмитру Разумкову.

Після завершення виступів представників депутатських фракцій і груп парламентарії розглянули та 234 голосами ухвалили проект постанови про порядок денний п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. Під час обговорення представники фракцій «Батьківщина», «Європейська солідарність» і «Опозиційна платформа — За життя», а також групи «Довіра» заявляли: оскільки їхні законопроекти проігноровані, то за пропонований порядок денний вони не голосуватимуть. Реагуючи на ці звинувачення, Д. Разумков зауважив, що, наприклад, до проекту порядку денного включено 231 законодавчу ініціативу «Батьківщини» та 132 законопроекти «Європейської солідарності».

Також 256 голосами ухвалено проект постанови про План законопроектної роботи Верховної Ради України на 2021 рік.

В цілому ухвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» (щодо усунення колізії в питанні призначення та звільнення членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України депутатськими фракціями і групами, № 4413). На думку авторів законодавчої ініціативи, необхідність цих змін обумовлена тим, що норми закону не до кінця розкривають процедуру делегування депутатськими фракціями і групами членів Наглядової ради НСТУ та строку їх повноважень, що спричинило ситуацію, коли в Наглядовій раді є члени, делеговані депутатськими фракціями і групами як минулого, так і нинішнього скликання. Крім того, законопроект врегульовує часові рамки, коли депутатські фракції та групи мають номінувати кандидатів до Наглядової ради НСТУ. Законопроект підтримали 290 народних депутатів.

Верховна Рада підтримала проект постанови про затвердження рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 лютого 2021 року «Про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до Республіки Нікарагуа». Секретар РНБОУ Олексій Данілов повідомив, що влітку 2019 року урядом Республіки Нікарагуа було вчинено недружні дії проти нашої держави, а саме, ухвалено рішення про відкриття так званого «почесного консульства» Нікарагуа на тимчасово окупованій території АР Крим та міста Севастополь, а далі президентом Нікарагуа так званим «почесним консулом» було призначено Олега Белавенцева. «У 2019 році вироком Святошинського районного суду міста Києва Белавенцева визнано винним у посяганні на територіальну цілісність та недоторканність України, підбурювання до державної зради, ведення агресивної війни проти України та призначено йому покарання у вигляді 13 років позбавлення волі», — повідомив О. Данілов, підкресливши, що Україна не може миритися із порушенням з боку Нікарагуа українського та міжнародного права.

Представляючи законопроект про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» та Закону «Про Вищу раду правосуддя» (щодо завершення конкурсних процедур на зайняття посад суддів місцевих судів, № 4229), член Комітету з питань правової політики Денис Маслов зазначив, що ця законодавча ініціатива стосується 43 кандидатів на посади суддів, які ще до 2016 року отримали рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів і тоді ще Вищої ради юстиції щодо призначення на посади суддів. «Але у 2016 році парламент прийняв зміни до Конституції та Закону «Про судоустрій і статус суддів», яким Вищу раду юстиції було перейменовано у Вищу раду правосуддя, та нову редакцію Закону «Про судоустрій та статус суддів», тож подання щодо цих кандидатів було повернуто», — зазначив доповідач. Цим законопроектом пропонується завершити конкурсні процедури, оголошені попереднім складом ВККС, які попри проходження усіх стадій добору із незалежних від них причин не були призначені суддями. «П’ять років понад 40 кандидатів чекають свого призначення і четверо з них уже подали заяви до Європейського суду з прав людини», — підкреслив Д. Маслов, закликавши ухвалити тимчасове рішення щодо врегулювання ситуації. Законопроект 251 голосами ухвалено в першому читанні.

Підтриманий у першому читанні законопроект про внесення змін до Повітряного кодексу України (щодо удосконалення законодавчого врегулювання у сфері безпілотних повітряних суден цивільної авіації, № 3716) покликаний встановити чіткі та зрозумілі правила використання безпілотників. Актуальність цього питання пов’язана зі стрімким розвитком БПС, кількість яких у світі із 450 тисяч одиниць у 2017 році зросла до майже 8 мільйонів у 2020 році. «Ухвалення цього законопроекту дасть Державній авіаційній службі можливість розробити відповідні правила використання безпілотних суден», — повідомив голова підкомітету Комітету з питань транспорту та інфраструктури Петро Павловський.

У першому читанні 308 голосами ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю, № 3742). За словами голови підкомітету з питань автомобільного транспорту Комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури Ігоря Негулевського, законопроектом встановлюються обов’язки і відповідальність вантажовідправника та вантажоодержувача, а також збільшується розмір адміністративних стягнень за порушення за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових вимог та закріплюються повноваження працівників Укртрансбезпеки щодо стягнень у судовому порядку штрафів за такі порушення. «Цей законопроект дозволить попередити руйнування доріг перевантаженими транспортними засобами та менше коштів витрачати на ремонти», — зазначив І. Негулевський.

Верховна Рада розглянула та ухвалила із зауваженнями Президента законопроект про внесення змін до Закону «Про статус народного депутата України» (щодо електронної форми документообігу, № 3156). Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук, зокрема, повідомив, що глава держави підтримує розширення електронної форми документообігу, проте запропоновані зміни не відповідають Конституції України, адже вона не містить приписів, що зобов’язували б керівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій повідомляти народного депутата про результати розгляду його запит чи звернення у формі, в якій вони внесені. «Президент пропонує виключити із тексту закону обов’язок щодо надання відповіді на депутатське звернення або запит відповідно до форми, у якій вони внесені, залишивши можливість відповіді в електронній чи паперовій формі», — повідомив Р. Стефанчук.

Парламентарії розглянули законопроект про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів «Про державне мито». Зрештою законопроект № 3236 не був підтриманий у першому читанні, тож його було відправлено на доопрацювання.

Представляючи у першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законів України (щодо статусу національного та ефективного управління закладами освіти і державним майном, № 4486), його співавтор Руслан Стефанчук зазначив, що ці зміни сприятимуть створенню потужних закладів освіти та покращенню конкурентних можливостей здобуття якісної вищої і фахової передвищої освіти. «Необхідно усунути розпорошеність закладів освіти, що здійснюють підготовку за однаковими або спорідненими спеціальностями та впорядкувати мережу закладів освіти», — підкреслив він. Законопроект 237 голосами ухвалено в першому читанні.

В цілому ухвалено законопроекти: про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об’єкта нерухомості, № 0850); про внесення змін до деяких законів України (щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про державний кордон України, № 3987); про внесення змін до статті 18-7 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» (щодо підвищення розмірів допомоги для дітей із тяжкими хворобами, № 2024); про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів, № 3533). Також парламентарії підтримали проект постанови про вшанування пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни (№ 4479).

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроекти: про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо визначення системи ціноутворення в будівництві автомобільних доріг загального користування, № 2234); про внесення змін до деяких законів України (щодо вдосконалення порядку утворення та діяльності третейських судів з метою відновлення довіри до третейського розгляду, № 3411).

Головуючий оголосив про виключення народного депутата Олександра Дубінського зі складу депутатської фракції «Слуга народу».