На знімку: 24 серпня 1991 року. Прийняття Акта про Незалежність України. Внесення національного прапора до залу Верховної Ради.

Фото Олександра КЛИМЕНКА (з архіву «Голосу України»). 

Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко відзначив особливу роль Державного прапора з початком російської агресії. «Державний прапор став сучасним символом доблесті та мужності наших військових», — сказав він.

Також голова комітету поінформував про роботу над створенням Великого Державного герба України. За його словами, вже проведено конкурси й обрано переможця, нині тривають робочі групи, на яких доопрацьовуватимуть дискусійні моменти.

Андрій Клочко (на знімку) висловив упевненість, що «Україна повинна мати як Малий, так і Великий герб для того, щоб ми могли самоідентифікуватися в будь-якій точці нашої планети».

Участь у заході взяв народний депутат України першого, другого, третього, четвертого та шостого скликань Іван Заєць, який був одним із тих, хто власноруч заносив синьо-жовтий прапор до сесійної зали Верховної Ради 24 серпня 1991 року.

Він зазначив, що процес утвердження державних символів сучасної України спочатку відбувався де-факто, а потім уже оформився в юридичній площині. Так, за його словами, вперше синьо-жовтий прапор піднято над будівлями державних органів влади міст. Наприклад, 14 березня 1990 року в місті Стрий над будівлею міської ради. Згодом — у Дрогобичі, Львові, Житомирі. 24 липня 1990-го прапор піднято біля будівлі Київської міської ради в рамках загальнонаціональної акції, на яку зібралося понад 200 тисяч осіб.

Наступний крок, як повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України, зроблено 24 серпня 1991 року, коли Верховна Рада прийняла Акт проголошення незалежності України. Цього самого дня синьо-жовтий прапор внесено у стіни Верховної Ради, однак підняти його над куполом не вдалося. Вперше прапор над Верховою Радою замайорів 4 вересня 1991 року.

Цього дня Верховна Рада ухвалила постанову, якою встановила, що до ухвалення нової Конституції та до прийняття нової символіки на референдумі встановлюється синьо-жовтий прапор над куполом будівлі парламенту.

Спочатку намагалися піднімати одночасно два прапори — синьо-жовтий і червоно-синій. Однак на вимогу людей радянський прапор було знято.
18 вересня того самого року Верховна Рада знову ухвалила постанову про те, що до прийняття Конституції в протокольних заходах можна використовувати синьо-жовтий прапор. 28 січня 1992-го ухвалено Постанову «Про Державний прапор України». Конституція 1996 року затвердила синьо-жовтий прапор як державний символ України.

Також до онлайн-екскурсії долучилися народний депутат першого скликання Олександр Барабаш. Директор Музею Української революції 1917—1921 років Олександр Кучерук розповів про містифікацію прапора України.

Студенти мали змогу переглянути онлайн-екскурсію будівлею Верховної Ради та поспілкуватися з народними депутатами.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.