Напередодні Всесвітнього дня боротьби проти раку, який відзначається 4 лютого, у Запорізькому обласному клінічному онкологічному диспансері розповіли, як просувається будівництво нового корпусу блоку дистанційної променевої терапії.

Так, лінійний прискорювач уже встановлено в одному з операційних залів, в іншому залі ще тривають роботи з обладнання приміщення, де буде встановлено ще один прискорювач.

За словами директора диспансеру Михайла Єсаянца, в останні роки гамма-терапевтичне обладнання вичерпало свій ресурс і потребувало заміни. Сучасною альтернативою йому є лінійні прискорювачі, які самостійно генерують випромінювання, тому не становлять загрози радіоактивного забруднення довкілля. Таке сучасне обладнання дає можливість максимально ефективно лікувати найпоширеніші форми онкозахворювань — такі як рак легенів і молочної залози.

«В Україні є такі апарати, але їх дуже мало. Їх потрібно в шість-сім разів більше. У Запорізькій області це перший такий сучасний апарат. Подібного проекту ще не було. Для зручності відвідування пацієнтів комплексу ми врахували приклади організації медичного простору, які ми побачили під час ознайомчих візитів до профільних закладів країн ЄС», — зазначив Михайло Єсаянц.

Будівництво й установку обладнаня для першого лінійного прискорювача завершили за 14 місяців. Спеціальне навчання працівників диспансеру щодо користування новим обладнанням проведуть іноземні фахівці. І вже навесні можна буде приймати перших пацієнтів.

Як зазначили в ОДА, досвід, отриманий під час реалізації цього проекту, показує необхідність в ефективній співпраці медиків, влади та депутатів.

«Так, з Верховної Ради України надійшла субвенція із соцекономрозвитку. З державного бюджету з фонду регіонального розвитку залучалися кошти безпосередньо для будівництва. І кошти самої лікарні були. Кошти фактично використані із усіх можливих джерел фінансування. У результаті проект дасть можливість лікувати приблизно кожного п’ятого онкохворого в нашому місті», — заявив голова ОДА Олександр Старух.

Після початку повноцінного функціонування першого прискорювача розраховують придбати та ввести в роботу другий. Крім того, особливу увагу планують приділяти впровадженню системи онкоскринінгу, який би дозволив виявляти онкозахворювання на ранніх стадіях.

Цифра

Загальна вартість обладнання першого лінійного прискорювача з базовим комплектом становить майже 65 мільйонів гривень. Зокрема 21,6 мільйона за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, 18,3 мільйона за рахунок коштів обласного бюджету; 25 мільйонів за рахунок коштів інших субвенцій з місцевих бюджетів (Запоріжжя — 15 млн, Енергодар — 10 млн).

Довідка

Щорічно в Запорізькій області реєструється 5—6 тисяч нових випадків онкопатології, з яких 3-3,5 тисячі хворих потребують проведення променевої терапії. Фактично отримують таку терапію тільки 1700 пацієнтів.

Запоріжжя.

Фото прес-служби Запорізької ОДА.