Під час засідання.
 


Ложа уряду.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут

На початку на вимогу двох фракцій з трибуни виступив член депутатської групи «Довіра» Микола Кучер. Він звернув увагу на незрозумілу ситуацію, яка розгорнулася навколо Міністерства аграрної політики і продовольства та Держпродспоживслужби.

Зокрема, про розформування цієї служби, яка, за словами народного депутата, «багато зробила для просування української продукції на міжнародних ринках». Він закликав владу утриматися від такого кроку.

А тоді розпочалася традиційна година запитань до уряду. Як і очікувалося, з трибуни виступив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Він звітував про результати проведення карантинних заходів, запроваджених урядом в січні 2021 року, та про виконання плану вакцинації населення нашої країни від COVID-19. Урядовець розпочав із того, що закликав парламентаріїв вшанувати хвилиною мовчання пам’ять загиблих під час трагедії, яка сталася в Запорізькій обласній інфекційній лікарні.

Україна перебуває на 34-му місці в Європі за рівнем смертності від  COVID-19, повідомив Максим Степанов. У нас смертність утричі менша, аніж у Великій Британії, та вдвічі менша, аніж у Франції. Урядовець запевняє, що така статистика стала можливою, в тому числі, й за рахунок карантинних заходів. «Якщо ви подивитеся на побудову протиепідеміологічних заходів, ви помітите чітку послідовність, — сказав він. — У нас був етап адаптивного карантину, коли обмеження запроваджувалися залежно від епідеміологічної ситуації в кожному регіоні. Коли коронавірус почав стрімко поширюватися, ми перейшли до загальнодержавних обмежень. Був період, коли ми бачили необхідність введення жорстких заходів, але нас стримувало економічне становище країни. Тоді було знайдено дієвий компроміс — карантин вихідного дня. Його не сприйняли, але ми досягли головного — досягли стабілізації ситуації та зниження кількості нових випадків. Із подібним супротивом ми зустрілися і під час січневих жорстких карантинних заходів, які діяли по всій країні з 8 до 24 січня... Але результат такого карантину ми спостерігаємо нині — декілька тижнів поспіль зменшується кількість хворих. Ця інформація підтверджується відповідними цифрами». Людей, які хворіють на коронавірус, меншає, констатував міністр, але головне — це збережені життя українців.

У медичних закладах країни нині 66 тисяч 848 ліжок, пристосованих для лікування хворих на COVID-19, звітує урядовець. 65 тисяч із них забезпечені подачею кисню. Це доволі високий показник, особливо з огляду на відправну точку, з якої починалася боротьба з епідемією.

Стратегія на майбутнє, за словами М. Степанова, буде такою: дотримання загальних протиепідеміологічних правил для всієї країни. Водночас, залежно від зміни ситуації, для конкретних областей можливі запровадження локальних обмежень. У разі загрози, для регіону вводитимуть червоний рівень небезпеки, який передбачатиме жорсткі карантинні заходи. Урядовець навів приклади, які можуть стати підставою для таких обмежень: 65 відсотків заповнених ліжок із киснем або зростання більш як на 50 відсотків кількості госпіталізованих протягом семи днів. Посилення заходів підтримуватиметься до стабілізації ситуації, наголосив чиновник.

Країна входить у стадію вакцинації від COVID-19, зауважив М. Степанов. У цій ситуації знову найбільший тягар лягає на плечі медиків, зазначив він. Урядовець повідомив, що влада діятиме відповідно до розробленої дорожньої карти вакцинації. «Це ретельно пропрацьований ґрунтовний документ, він викладений на сайті Міністерства охорони здоров’я і доступний всім без винятку», — повідомив міністр. Над цим документом працювали найкращі вітчизняні фахівці із залученням міжнародних експертів. «Вакцинація — це про солідарність та про взаємну відповідальність перед своїм здоров’ям, здоров’ям близьких та здоров’ям країни», — зауважив М. Степанов. Він поінформував, що в рамках ініціативи COVAX ми отримаємо вісім мільйонів доз вакцини. У середині лютого уряд очікує на постачання 117 тисяч доз вакцини Pfizer. Наступний етап постачання триватиме із середини лютого до кінця другого кварталу 2021 року. Паралельно триває робота і в межах механізмів міжнародної взаємодії щодо доступу до вакцин. Україна уклала контракт на постачання вакцин компанії Sinovak обсягом 1 мільйон 913 тисяч доз, поінформував міністр.

Усіх українців вакцинуватимуть винятково безпечною вакциною, підкреслив міністр охорони здоров’я. Національний план вакцинації має п’ять етапів. На першому етапі щеплюватимуть працівників мобільних бригад. Це дозволить поступово розширювати кампанію. «Упевнений, що ми в змозі пройти і остаточно перемогти COVID-19, — резюмував М. Степанов, — давайте тільки зробимо це фахово і разом». У рамках запитань до профільного міністра заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк поцікавилася, коли завершиться вакцинація майже 21 мільйона українців, які перебувають у зоні ризику і потребують першочергового щеплення. «Ми плануємо до осені надати доступ до безоплатної вакцини для цієї групи громадян», — зауважив на це М. Степанов. Він наголосив, що щеплення відбуватиметься на добровільних засадах.

Традиційно народні депутати мали змогу поставити запитання представникам Кабінету Міністрів, які були присутні в урядовій ложі. А тоді перейшли до розгляду в другому читанні законопроекту      № 4489-1, який передбачає внесення змін до закону про вищу освіту щодо забезпечення процедури обрання керівника закладу вищої освіти. Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук зауважив: «Це дуже важливий законопроект, бо ми вже маємо другі вибори в університеті Т. Шевченка, треті оголошені вибори в Києво-Могилянській академії і нам треба це питання вирішити». Цей документ схвалили 322 голосами. Тоді перейшли до розгляду проекту змін до деяких законодавчих актів         № 3623 щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі (запровадження так званої електронної трудової книжки). Його схвалили 265 голосами.

Відтак народні депутати перейшли до обговорення блоку законопроектів у першому читанні. Представниця фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук доповіла проект змін до закону про культуру щодо загальних засад надання населенню культурних послуг, № 4318. Як зауважила авторка цієї законодавчої ініціативи, реформа децентралізації торкнулася всіх сфер нашого життя. У багатьох невеличких містечках та селах нині у повному занепаді перебувають такі об’єкти, як, наприклад, бібліотеки чи клуби дозвілля. «Зміни не про те, щоб закрити заклади культури, а про те, щоб вдихнути в них життя, щоб зробити культуру доступною для буквально кожного мешканця нашої країни», — зауважила парламентарій. Вона пропонує створити такі умови, щоб ці заклади надавали послуги, за якими прийдуть люди. Парламентарії взяли цей документ за основу та скоротили наполовину строки подачі пропозицій та поправок під час підготовки його до другого читання.

Відповідно до заяви, яка надійшла від двох фракцій, виступив представник «Голосу» Роман Лозинський. Він зауважив, що, незважаючи на закриття трьох телеканалів, які транслювали в своїх етерах прокремлівську пропаганду, журналісти цих телеканалів і досі присутні в приміщенні Верховної Ради. Він закликав колег прийняти рішення, згідно з яким представники ЗМІ, які працюють на Росію, не змогли б потрапляти в український парламент. Доки тривав виступ, довкола трибуни із незадоволеними вигуками почали збиратися представники фракції «Опозиційна платформа — За життя». Їм назустріч вийшли народні депутати від «Голосу» та «Європейської солідарності». Утім, Першому заступнику Голови Верховної Ради Руслану Стефанчуку вдалося вгамувати пристрасті, які вирували біля трибуни, і народні обранці продовжили законотворчу роботу.

Так, учора за процедурою повторного другого читання ухвалено проект змін до закону про Антимонопольний комітет України та деяких інших законодавчих актів щодо вдосконалення системи органів АМКУ, № 3132. За нього проголосували 245 парламентаріїв. У першому читанні за скороченою процедурою розглянули проект змін до закону про державну службу щодо розширення кола осіб, які можуть претендувати на вступ на державну службу.

За словами їх автора, Ігоря Фріса, пропонується розширити коло осіб, які можуть претендувати на вступ на державну службу. Зокрема, за рахунок так званої категорії самозайнятих осіб, котрі мають високі професійні характеристики і відповідають всім іншим вимогам до державних службовців (як от, наприклад, адвокати та нотаріуси). Цей документ взяли за основу 268 голосами і скоротили строки подачі пропозицій та поправок під час підготовки до другого читання.

Під час засідання народні депутати встигли почати розгляд проекту закону № 3360-1, яким пропонується внести зміни до деяких законодавчих актів задля усунення розбіжностей та осучаснення реалізації майна в іпотеці та виконавчому провадженні. Обговорення цього документа продовжиться на наступному сесійному тижні.

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк зачитала понад півтори сотні депутатських запитів, після чого парламентарії виступали з трибуни з різних питань.

Учора у Верховній Раді вітали з днем народження народних депутатів Олександра Ковальчука та Єгора Чернєва.