На черговому засіданні Робочої групи з розробки законопроектів з питань народовладдя під керівництвом Першого заступника Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука (на знімку) презентували другий законопроект — про місцевий референдум.

Співголова ради коаліції «Реанімаційний пакет реформ» Юлія Кириченко представила ключові напрями концепції законопроекту. Вона зауважила, що до уваги було взято досвід проведення місцевих референдумів до 2012 року. Водночас нагадала, що в Україні відбулося 160 місцевих референдумів. Експерти проаналізували ініціативи, які не вдалося реалізувати, а також міжнародний досвід і сьогоднішню політичну ситуацію. Відповідно до розробленої концепції законопроекту, за її словами, предметом місцевих референдумів можуть бути будь-які питання місцевого значення, які не суперечать Конституції і нормам міжнародного права. На Центральну виборчу комісію будуть покладені функції перевірки відповідності питань установленим вимогам.

Голова правління ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА»» Ольга Айвазовська презентувала напрями концепції законопроекту щодо забезпечення підготовки та проведення місцевих референдумів; специфіки діяльності ЦВК, територіальних виборчих комісій, дільничних комісій; формування списків виборців; фінансового забезпечення; гарантії діяльності суб’єктів, спостерігачів; інформаційного забезпечення та агітації тощо.

Народний депутат Ольга Совгиря порушила питання запобіжників стосовно частоти проведення місцевих референдумів, адже вони можуть стати істотним навантаженням на бюджети. Крім того, члени групи детально обговорили імперативні та консультативні референдуми, вимоги до ЗМІ і що треба зробити, щоб результат був максимально врахований. Неабияку дискусію викликало джерело фінансування місцевого референдуму.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук зазначив, що на наступному засіданні робочої групи обговорять дискусійні питання стосовно предмета, видів, кількості питань, суб’єктів та правових наслідків проведення місцевих референдумів.

Руслан Стефанчук вручив Почесну грамоту Верховної Ради члену Центральної виборчої комісії Павлу Любченку.

Вл. інф.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua