Два суди програла Вінницька облдержадміністрація Павлівській сільській раді Калинівського району. Спершу позов громади задовольнив Вінницький окружний адміністративний суд. Потім його рішення підтвердив Сьомий апеляційний адмінсуд. Дії ОДА визнано протиправними. Йдеться про приєднання уже сформованої Павлівської ОТГ до іншої об’єднаної громади — Калинівської міської. Жителі Павлівки не давали посадовцям такої згоди. Люди кажуть: на той час вони вже мали свою ОТГ. Сформували її добровільно. А їх приєднали до іншої громади, не спитавши на це згоди. Приєднати — приєднали, але людей про це не спитали. Ще один судовий позов громада скерувала до Київського окружного адмінсуду. Відповідачем є Кабінет Міністрів. Про що йдеться?

Вінницький окружний адмінсуд задовольнив позов Павлівської ОТГ щодо порушення прав громади на добровільне об’єднання. Визнав протиправними дії ОДА в цьому питанні. Сформовану раніше Павлівську ОТГ посадовці ОДА приєднали до Калинівської міської об’єднаної громади. Таку пропозицію ОДА схвалив Кабінет Міністрів, затвердивши підготовлений посадовцями області Перспективний план формування територій громад.

У Законі «Про добровільне об’єднання територіальних громад» не передбачено приєднання уже сформованої ОТГ до іншої об’єднаної громади.

Саме в цьому павлівчани вбачають порушення закону.

В облдержадміністрації, як і в Кабміні, не погодилися з рішенням Вінницького окружного адмінсуду. Апеляційну скаргу подавали від імені уряду. Це Кабмін затверджував план формування територій. Апеляцію розглядав Сьомий апеляційний адміністративний суд. Колегія суддів підтвердила правоту громади.

Що далі? Чи реально державним структурам виконати вимоги суду?

Взялися за руки з сусідами

За образним висловом однієї з мешканок села Павлівки, їхня громада взялася за руки з сусідами. Тобто об’єдналися з сусідніми селами Мізяків, Мізяківська Слобідка та Павленки. Павлівську ОТГ створили у липні 2018-го. Процес об’єднання розпочали за два роки до того. Справа непроста, тому потребувала немало часу. Кабмін визнав спроможною Павлівську ОТГ. Про це йдеться в урядовому розпорядженні № 348.

У новій ОТГ відбулися вибори депутатів і голови громади. Провели вибори 30 червня 2019 року. Керівником громади став Віктор Кособуцький. За нього віддали більше голосів, ніж за інших кандидатів, які претендували стати очільниками нової ОТГ.

Павлівська громада перейшла на прямі фінансові відносини з держбюджетом. Цей факт остаточно підтвердив її самостійність. Однак існувала нова структура недовго.

У лютому 2020-го облдержадміністрація подала на розгляд Кабміну новий варіант Перспективного плану формування територій області. В ньому вже не було Павлівської ОТГ. Чиновники вирішили приєднати її до Калинівської міської об’єднаної громади. Заперечення громади не взяли до уваги.

«Нас слухали, але не чули…»

— Порушення облдержадміністрації, так само, як і Кабміну, очевидні, — ділиться думками колишній голова Павлівської ОТГ, а нині заступник міського голови Калинівки Віктор Кособуцький. — Ми неодноразово намагалися переконати посадовців облдержадміністрації, які займалися питаннями формування громад і складання Перспективного плану, в тому, що вони порушують закон. У документі, як кажуть, чорним по білому записано: приєднання уже створеної ОТГ до іншої ОТГ не передбачено. Нас слухали, але не чули, врешті-решт, зробили по-своєму. Тож Павлівську громаду приєднали до Калинівки силою. Про добровільність тут годі й говорити…

У перспективному плані формування територій Вінниччини не значиться Павлівська ОТГ, а раніше така громада існувала.

Запитую співрозмовника: «Як можна виправити ситуацію?» Адже постанова суду вимагає від ОДА відновити Павлівську ОТГ.

— На мою думку, нині повернути статус об’єднаної громади Павлівці неможливо, — каже Віктор Кособуцький. — Нема такого документа, на підставі якого можна було б вийти з ОТГ і знову стати самостійною одиницею. Можливо, він з’явиться у перспективі, але тепер зробити це нереально.

Говорячи про майбутнє, Кособуцький має на увазі формування нового адміністративно-територіального устрою. За його словами, при розробленні документів варто було б звернути увагу на ті ОТГ, які вже були створені, однак на них чиновники поставили хрест.

Він також повідомив, що нині завершується ще один судовий процес — за позовом Павлівської громади до Кабміну. Добиваються визнання протиправними дії уряду при затвердженні плану формування територій, поданого Вінницькою ОДА. Наголошують на порушенні Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Справа слухається в Київському окружному адміністративному суді. Співрозмовник нагадує, що дебати вже закінчилися. Невдовзі суд оголосить рішення. Адвокат, який захищає інтереси Павлівської громади, звернувся до Київського окружного адмінсуду з проханням долучити постанову про визнання протиправними дії Вінницької ОДА. Йдеться про документ Сьомого апеляційного адмінсуду, який уже виніс свій вердикт стосовно позову громади.

Довідково

В області нараховуються 63 об’єднані територіальні громади. З них 11 приєднані до інших ОТГ. Сім із них звернулися з позовами до суду про порушення їх прав і вимагають відновлення свого колишнього статусу.

За словами Віктора Кособуцького, три громади вже пройшли етап розгляду своїх позовних заяв у суді першої і апеляційної інстанції. Феміда визнала їхню правоту, а дії ОДА назвала неправомірними.

Коментар

Андрій Кавунець (на знімку), радник голови Вінницької ОДА, експерт з питань децентралізації:
— Нинішнє керівництво облдержадміністрації не має стосунку до Перспективного плану формування територій громад області. Над документом працювали попередні очільники області. Я особисто тоді висловлював свою експертну думку, наголошував, що таке приєднання не передбачено законом.

Аналогічна ситуація склалася не тільки в Павлівці. Загалом 11 ОТГ області приєднано до інших об’єднаних громад. Зроблено це з порушенням Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Повернути все, як то кажуть, на круги свої, дуже складно. Навіть якби Кабмін захотів би це зробити, не існує такої методики.

Є другий бік медалі. Частина громад, котрі були визнані урядом спроможними, тепер відчувають фінансові проблеми. На мою думку, як варіант можна було б розробити показники фінансової спроможності ОТГ і під ці показники переформатувати об’єднані громади.

Вінницька область.

Фото з сайту Вінницької ОДА.