Він належить до Православної церкви України і зусиллями української діаспори один приділ храму відновлено, але основна його частина далі руйнується.

Про відновлення церкви оголосив предстоятель Української православної церкви митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Про це владика повідомив на своїй сторінці в соцмережах.
Храм Покрови Пресвятої Богородиці в Дігятрівці збудований 1708 року на кошти, надані гетьманом Іваном Мазепою. Саме тут гетьман молився перед зустріччю зі шведським королем Карлом ХII, що нині підтверджує меморіальний знак, встановлений з ініціативи тодішнього народного депутата Віталія Шевченка. Вважається, що саме в цьому храмі була підписана воєнно-політична угода між Україною і Швецією.

«Тоді, на знак пошани та величі тієї історичної події, шведський король подарував для цього храму чавунні плити для підлоги з гравіруванням «К ХІІ». Але після битви під Полтавою історію цього храму, як і чудотворної Дігтярівської ікони Матері Божої, за наказом російського царя Петра І намагалися переписати. На жаль, не зберігся оригінал цієї унікальної ікони, яка була оздоблена в коштовні шати і на якій було зображено Богородицю з Богонемовлям, зодягненими в український одяг», — каже митрополит Епіфаній.

Цей храм має і сучасне значення: саме біля нього зупинявся похід чернігівських просвітян та рухівців «Козацькими шляхами» у 1991 році, перед проголошенням незалежності України. І тоді селяни розповіли нам, що храм пробували зруйнувати комуністи у 1960-х роках: пошкодили чимало, але основа мазепинського храму таки встояла. Ми тоді виступали перед дігтярівцями, агітуючи їх словом і піснею за незалежність, а вранці у наш наметовий табір прийшов дід і приніс керівникові походу трилітрову банку молока і 10 рублів, — як він сказав, «на независіму Україну». До проголошення незалежності ще лишався деякий час, а тут люди вже в неї повірили...

«Уже в наші дні, завдяки старанням небайдужих українців тут, в Україні, а також українців зі США та Канади, вдалося розпочати відбудову та реставрацію цієї унікальної церкви. Утім, на превеликий жаль, з початком російської агресії 2014 року фінансування і відновлювальна робота були зупинені», — сказав митрополит Епіфаній. І оголосив, що благодійний фонд Православної церкви України, який носить ім’я Івана Мазепи, спільно з Митрополичим фондом, починає відновлення цього унікального храму в Дігтярівці. Мета: протягом кількох найближ-чих років завершити відбу-дову.

«Відродити духовну святиню та символ прагнення великого гетьмана ще 313 років тому відійти від згубного російського протекторату і обрати для нашої держави інший вектор розвитку — вільний, європейський. Нехай Господь допомагає нам у справі відновлення святині та збереженні нашої правдивої історії!» — зазначив митрополит Епіфаній.
Нині в селі діє парафія української церкви, яка інколи проводить богослужіння в цьому храмі. Але є і парафія російської церкви — монахи Новгород-Сіверського монастиря стоять на сторожі «руського міра»...

Чернігівська область.

Фото Бориса ДОМОЦЬКОГО.