Як повідомило посольство у Фейсбуці, автор пам’ятника — відомий український скульптор Володимир Цисарик, і ця робота є подарунком від Львова місту Новий Сад, його жителям та українсько-русинській діаспорі в Сербії. На постаменті українською і сербською мовами викарбувані слова з поеми Тараса Шевченка «Єретик»: «Щоб усі слов’яни стали добрими братами і синами сонця правди».

Під час церемонії відкриття Олександр Александрович звернув увагу, що твори Шевченка стали перекладати сербською мовою ще в шістдес яті роки ХІХ століття, перекладають їх та друкують і в наш час.

У свою чергу мер Нового Сада Мілош Вучевич сказав, що пам’ятник українському поету стає важливим місцем на культурній карті Нового Сада. Він нагадав, що в місті є вулиця Шевченка, а у Львові — вулиця імені сербського етнографа й реформатора сербської мови Вука Караджича. Вучевич заявив про готовність сербського міста подарувати Львову пам’ятник Караджича, повідомляє Укрінформ.

У відкритті пам’ятника Кобзарю також взяли участь представники духовенства, Національної ради української національної меншини Республіки Сербія, Союзу русинів-українців Сербії, кафедри української мови філософського факультету в Новому Саді...

На жаль, через ситуацію з пандемією делегація зі Львова не змогла приїхати на відкриття. У зверненні до мера та мешканців Нового Саду  міський голова Львова Андрій Садовий наголосив: «Ми завжди дуже поважали наших сербських друзів. Тому я впевнений, що цей подарунок львів’ян жителям Нового Саду стане стимулом для реалізації корисних ініціатив між нашими містами», — сказав Садовий і зауважив, що пам’ятник українському поету «стане ще одним символом, який з’єднує наші міста-партнери».

Фото зі сторінки у Фейсбуці Посольства України в Сербії.