Рішення Офісу Генпрокурора прокоментував Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

«Ну що ж, врешті-решт це сталося. Це найкраща відповідь тим, хто розповідав, наче кримінальна відповідальність за кнопкодавство не працює. Все працює, як тільки починають працювати органи правопорядку. Далі справа за судовими органами», — зазначив Руслан Стефанчук.

«Нагадаю, що за моєю законодавчою ініціативою, в грудні 2019 року, парламентом було ухвалено Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України на пленарних засіданнях Верховної Ради». Відповідно до цього Закону Кримінальний кодекс України було доповнено новою статтею 364-2 «Здійснення народним депутатом України голосування замість іншого народного депутата України». Про суспільну небезпечність такого діяння та необхідність його криміналізації я ще тоді писав у ЗМІ», — додав Перший заступник глави парламенту.

Проте, як зазначив він, «кримінальна відповідальність за такі дії не є самоціллю. Вона є лише інструментом для досягнення благородної мети — очищення Верховної Ради України від ганебного явища кнопкодавства. Так, згідно зі ст. 81 Основного Закону України підставою для припинення повноважень народного депутата України є набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього».

За словами Першого заступника Голови Верховної Ради, незалежно від способу ухвалення рішень парламентом, особисте голосування народного депутата передбачає його особисту участь у процесі голосування та дотримання ним встановлених Конституцією України вимог щодо розпорядження народним депутатом України лише своїм правом голосу, заборони його делегувати, а також заборони примусу до передачі цього права.

«Недотримання вказаних вимог суперечить природі представницького мандата народного депутата, який є представником Українського народу у Верховній Раді України, і принципу рівності статусу народних депутатів України. Щиро сподіваюсь на об’єктивний та неупереджений розгляд цієї справи, а також на те, що після цього прецеденту кнопкодавство як явище зникне з парламенту України назавжди», — висловив сподівання Руслан Стефанчук.

Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України.