Упродовж попередніх 17 років на його проведення обласна державна адміністрація виділяла кошти, а нині їх не передбачила. Ситуацію врятували депутати облради. Під час затвердження проекту бюджету на 2021 рік проголосували за продовження конкурсу. Для його фінансування передбачили 20 мільйонів гривень.

Щоправда, водночас внесли деякі зміни. Які саме?

— Під час обговорення питання депутати запропонували змінити концепцію, оновити умови, — розповідає голова Вінницької облради В’ячеслав Соколовий. — Навіть назва буде інша — «Комфортні громади». Вона відображає суть конкурсу — щоб кожна громада стала комфортною для своїх жителів і спроможною. Наша головна мета, як це було раніше, — подальший розвиток місцевого самоврядування в області.

Учасникам конкурсу пропонують подавати проекти на одну із семи номінацій. На власний вибір. Кожна чітко виписана. Назви деяких передбачають суть проекту: «Безпечна громада», «Здоров’я жителів громади», «Доступні послуги».

До речі, згідно з умовами, громади можуть об’єднуватися заради розв’язання тієї чи іншої проблеми і подавати спільний проект. У такому випадку переможці отримають максимальну суму коштів — до 500 тисяч гривень. Щоправда, мають додати і власні фінанси в розмірі 50 відсотків від отриманих. Територіальні громади, які стануть переможцями, претендуватимуть на фінансування з бюджету до 350 тисяч гривень. З обов’язковою участю громади у співфінасуванні в розмірі 50 відсотків від отриманої винагороди. Це також стосується районних рад. Вони можуть стати учасниками змагання.

Громадам із населенням до десяти тисяч мешканців надана своєрідна «знижка»: їхня участь у співфінансуванні становитиме 30 відсотків від отриманої суми.

Експертну підтримку та супровід в організації і проведенні конкурсу надаватиме фонд «Подільська громада». За словами В’ячеслава Соколового, планують спільно із громадами та партнерами фонду визначати найбільш ефективні шляхи розв’язання проблем, підтримувати ініціативи на місцях, залучати громадські об’єднання для підготовки й реалізації проектів, надавати консультації експертів тощо. Така співпраця передбачена в меморандумі, який скріпили підписами В’ячеслав Соколовий та голова правління фонду «Подільська громада» Олена Данілова.

Довідково

На Вінниччині створено 63 об’єднані територіальні громади. У 2019 році на конкурс «Кращі проекти розвитку територіальних громад» було подано 749 проектів, переможцями визнано 467, на їхню реалізацію загалом надано 20 мільйонів гривень. Торік надійшло 282 проекти, з яких 188 названо кращими і профінансовано на 15 мільйонів гривень. До фінансування цьогорічних проектів-переможців планують залучати ще й кошти підприємницьких структур, зокрема, тих, які ведуть бізнес на території певної громади.

Вінницька область.