У президії — заступник голови облради Микола Палійчук та голова профільної комісії Орися Книшук.

Торік на підтримку аграрного сектору Івано-Франківщини надійшло 82,3 млн грн із державного бюджету. А з обласного додатково 2 млн грн — на допомогу фермерським господарствам. Остання сума так само передбачена й цьогоріч — за комплексною програмою розвитку агропромислового розвитку та сільських територій.

Розподіл цих коштів обговорили на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій. На співфінансування проектів, зокрема й міжнародних, розвиток фермерства та сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (СОК) передбачено 600 тис. грн.

На часткове відшкодування вартості придбаної великої рогатої худоби фермерським господарствам зі статусом юридичної особи також обіцяють 600 тис. грн. А фермерські господарства сімейного типу можуть додатково отримати 200 тис. грн на часткову компенсацію вартості закупленої техніки та обладнання, великої рогатої худоби (до 20 тис. грн на господарство), кіз та овець (до 6 тис. грн). Ще 480 тис. грн передбачено на підтримку новостворених сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Умови фінансування вже розробляє департамент агропромислового розвитку ОДА.

Ще 50 тис. грн передбачено на проведення семінарів, навчань та інформаційно-програмне забезпечення агропромислового комплексу, та 70 тис. грн — на участь у виставках-ярмарках. А це — нагода просування місцевої сільгосппродукції на зовнішні ринки. Господарства не сплачують за участь у таких заходах, так само — за транспортування експонатів. Ці витрати якраз бере на себе обласна рада.

Директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Іван Андріїшин у своїй доповіді запевнив, що фінансова підтримка сільгоспвиробників із державного та обласного бюджетів сприяла позитивним зрушенням в аграрному секторі Прикарпаття. Приміром, обсяги виробництва валової продукції сільського господарства торік зросли на 3,2 відсотка. За цим показником область посідає третє місце у країні.

«Продовжуємо зміцнення матеріально-технічної бази ФГ, — зазначив Іван Андріїшин. — Динаміка позитивна. Торік в області створено 30 нових таких господарств. Вивчаємо та поширюємо досвід успішних бізнесів, які працюють на території області. Приміром, СОК у гірському селі Снідавка Косівського району щодоби заготовляє до півтонни екологічного чистого молока, вироблену продукцію постачає турбазам та навіть до крамниць Івано-Франківська. У селі Тишківці Городенківської територіальної громади ФГ «Еко Беррі» торік запустило другу чергу холодильника з регульованим газовим середовищем. Такі потужності дають змогу здійснювати шокове заморожування ягід. Продукція йде на внутрішній ринок та на експорт. Важливо, що сімейні фермерські господарства можуть також займатися ягідництвом і збувати вирощене цьому ФГ. Так само в ФГ «Прометей», що в Коломийському районі, ввели в експлуатацію сучасне овочесховище. Це дало можливість господарству, що спеціалізується на овочівництві, зберігати вирощену продукцію відповідної товарної якості та збувати за прийнятними цінами».

Досвідом ФГ «Прометей» на засіданні поділилася його керівник Орися Книшук, якій депутати цієї каденції довірили головувати в профільній комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій.

«Важливо, що в сільгосппідприємствах маємо зростання чисельності поголів’я корів, — додала Орися Книшук. — Вдалося зменшити падіння ВРХ... Вважаю, що надалі фінансова підтримка з обласного бюджету має бути навіть більшою, адже це сприяє розвитку фермерства, сільськогосподарській кооперації, просуванню агропродукції на внутрішні й зовнішні ринки».

На засіданні комісії депутати Євгенія Бардяк, Ольга Ганиш наголошували на прозорості розподілу бюджетних коштів. Умови їх отримання можна довідатися в профільній комісії облради, відповідні повідомлення публікують в обласній газеті «Галичина», на сайті ОДА.

Секретар профільної комісії Іван Приймак під час обговорення календарного плану звернув увагу на співпрацю з територіальними громадами. Адже в нових умовах уже немає колишніх управлінь сільського господарства. Лідерські функції мають узяти на себе або старости, або уповноважені особи, щоб донести в кожному селі важливість організації сільгоспвиробників, офіційної реєстрації.

«Це не тільки наповнення місцевих бюджетів від сплати податків, але й можливість для новостворених фермерських господарств отримувати бюджетну підтримку. А вона, як бачимо, вагома. Тож варто виходити з тіні, працювати на користь громад і для розвитку власного бізнесу», — підсумував Іван Приймак.

Івано-Франківська область.

Фото надано автором.