Майже 20 відсотків позичають їх щомісяця. У 47 відсотків скоротилися доходи під час карантину, 53 відсотки впіввітчизників стикалися з негативними ситуаціями, які вплинули на їхню платоспроможність. Ідеться про хвороби, втрату роботи, доходів. Це інформація з останнього дослідження USAID.

Більшість українців живуть із того, що заробляють щомісяця, розповіла заступниця керівника проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» Юлія Вітка.

Якщо заробленого не вистачає, то «...половина опитаних мають кредитну карту. Решта позичають гроші у знайомих або йдуть до організацій на шталт «Гроші до зарплати». Іноді відсотки за такими кредитами досягають 1600 відсотків, і це нонсенс...».

За даними загальнонаціонального дослідження USAID, Україна перебуває на останньому місці в рейтингу фінансової грамотності населення. Багато співвітчизників взагалі не мають заощаджень. Причини історичні. Фінансова грамотність зростає тоді, коли є практичний досвід використання тих чи інших фінансових послуг, інструментів. Ще з часів СРСР перелік таких послуг був обмежений. Доступними насправді були тільки внески та позики.

Інвестування як такого не було, кредитний ринок — не розвинений. Старше покоління не стикалося з подібними звичками, тому фінансова грамотність була обмежена.

Другий чинник: в Україні немає стільки фінансових послуг, як за кордоном. Не розвинені приватна інвестиційна система, інвестиційні послуги, якими б користувалося населення, а не тільки кваліфіковані інвестори.

Фінансова грамотність зростає тоді, коли є практичний досвід використання тих чи інших фінансових послуг, інструментів.

Третя причина — низький рівень доходів. Значну роль також відіграє недовіра до банків, яка сформувалася через втрату заощаджень у різні періоди. Тому люди переважно зберігають гроші вдома.

А найвагоміша причина, що українцям не вистачає грошей навіть до зарплати, про яку чомусь не згадали дослідники, криється, мабуть, у галопуючих темпах зростання комунальних тарифів зокрема та цін загалом. І якщо рахунки перевищують доходи родини, то вже ніяка фінансова грамотність не допоможе.

Ну а тут ще стало відомо, як змінилися ціни на товари в Україні впродовж першого місяця нового року. Про це повідомили у прес-центрі Державної служби статистики.

За даними Держстату, в січні найбільше зросли ціни на такі продукти:
на 18,7 відсотка здорожчав буряк (6,4 грн за кілограм);
на 17,6 відсотка зросла вартість яєць (32,3 грн за десяток);
на 9,8 відсотка підняли ціни на картоплю (11,1 грн/кг);
на 8,4 відсотка збільшилась вартістю цибулі (5,6 грн/кг).
А ось як змінились ціни на алкоголь і цигарки:
на 2,5 відсотка зросла ціна на пиво (17,9 грн за пляшку);
на 2,3 відсотка подорожчали цигарки преміум-класу (59,2 грн за пачку);
на 0,6 відсотка збільшилась вартість вітчизняного вина (66,7 грн за 0,75 л);
на 0,3 відсотка підняли ціни на горілку (93 грн за півлітра).

Українські фермери впевнено підвищують ціни на якісну кар-топлю.

Про це повідомляють аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

За словами самих виробників, приводом для підвищення відпускних цін у цьому сегменті стали несприятливі погодні умови, які спостерігаються практично на всій території країни з початку минулого тижня.

Причиною цінового зростання експерти називають обмежену пропозицію картоплі на ринку через несприятливі погодні умови і перебої з поставками через морози і снігові замети на дорогах.

Про м’ясо — нехай іншим разом.

Підсумовував Віктор БОНДАР.