І сталося небувале! Оператор газорозподільних систем АТ «Київоблгаз», а за ним, напевно, і всі решта облгазів, згуртованих під сумнозвісним брендом РГК, що належить одіозному олігарху, до якого прикипіло-приросло-приклеїлося прізвисько «віденський бранець», раптом — ні сіло ні впало — у своїх рахунках за січень повідомили клієнтам, виділивши під цю архіважливу звістку цілу графу, що, мовляв, «...з 01.01.2021 коефіцієнти приведення до стандартних умов не застосовуються при визначенні об’єму спожитого газу...». А ще додав багатозначно, що «...із зазначеної дати вартість обсягів приведення газу до стандартних умов для побутових споживачів врахована у тарифі Оператора ГРМ...».

Так, ніби досі було інакше. Нехай не вигадують! Оператори ГРМ весь цей час гралися з коефіцієнтами незаконно! І нехай не вдають, що саме «... із зазначеної дати вартість обсягів приведення газу до стандартних умов для побутових споживачів врахована у тарифі Оператора ГРМ...». 

Розчаруємо. Ми здогадувалися, що так було і раніше. Ну де ви бачили, щоб хтось у нас працював собі у збиток?! І хоч вартість обсягів приведення газу до стандартних умов для побутових споживачів була врахована у тарифі Оператора ГРМ завжди: і все-все-все до останньої нашої копійчини і останнього кревного куба: і спаленого, і того, що приписувався споживачеві, було враховано у тарифі. Ми про це не один раз писали! Але деяким операторам все мало! От і вирішили, що їм чогось та таки не додають... 

Що саме, не знаємо доста, але, видно, сталося щось таке, що примусило газорозподільників, а разом з ними і постачальників відмовитися раптом від незаконних приписок та поборів. І перші, й другі, бачте, упродовж кількох років не гребували отим «приведенням газу до стандартних умов». До того ж у подвоєному вигляді. Коли це раптом, бачте, пригальмували. Ба більше! Схоже, задкують...

«...з 01.01.2021», виявляється, все «враховано у тарифі Оператора ГРМ». Не скажуть же вони тепер, що, мовляв, досі коефіцієнти приведення до стандартних умов при визначенні об’єму спожитого газу побутовими споживачами застосовувалися неправомірно і всупереч усім існуючим нормативам! От і пішли у хід всілякі виправдання.

Вони, звісно, могли б спростувати наші слова і легко послатися на документ НКРЕКП, згідно з яким «...вартість обсягів приведення газу до стандартних умов для побутових споживачів врахована у тарифі Оператора ГРМ...» саме «із зазначеної дати». Тобто з 01.01.2021. Але біда у тім, що немає такого документа!

А отже, виходить, що Оператори ГРМ чомусь вважали себе найрозумнішими й безсовісно приписували сотні тисяч віртуальних кубів віртуального газу, які перетворювалися на сотні мільйонів далеко не віртуальних наших з вами гривень... Просто з повітря.

Сьогодні, чесно кажучи, важко збагнути, що саме вплинуло на рішення відмовитися нарешті від висмоктаного з пальця коефіцієнта приведення до стандартних умов. Чи то численні постанови АМКУ та НКРЕКП, чи багатомільйонні штрафи, чи здоровий глузд, чи погрози Нацрегулятора про позбавлення недбайливих облгазів ліцензій. Хоч би там як було, але, як кажуть, у всякій справі основне — то результат. І ми його, нарешті, маємо. Хай і з тривалим запізненням. І — поки що — невідомо, якою ціною.

Позиція Нацрегулятора

Тим часом до рук потрапив цікавий документ від 3 лютого 2020, підписаний членкинею НКРЕКП Оксаною Кривенко. Отож: «...Для визначення фактичного об’єму споживання (розподілу) природного газу приймаються дані лічильника газу Оператора ГРМ. У разі відсутності лічильника газу в Оператора ГРМ приймаються дані лічильника газу побутового споживача.

Якщо побутовий споживач за договором розподілу природного газу не забезпечений лічильником газу, фактичний об’єм спожитого (розподіленого) природного газу по об’єкту побутового споживача за відповідний календарний місяць визначається за нормами споживання...».

А далі проста арифметика: «...об’єм фактичних втрат та виробничо-технологічних витрат природного газу Оператора ГРМ розраховується як різниця між об’ємом надходження природного газу до ГРМ у відповідний період і об’ємом природного газу, який розподілений між споживачами...».

Прочитали? Второпали? Ви тут хоч слово про «приведення газу до стандартних умов для побутових споживачів» бачили? Так само і ми.

Погодьтеся, навіть не треба бути великим фахівцем з газопостачання та газорозподілення, щоб прочитати і збагнути, що все те «приведення газу до стандартних умов» — маніпуляції і відвертий обман споживачів.

АМКУ проти!

Одначе, як у них все просто! Виходить, що саме з 01.01.2021 «коефіцієнти приведення... не застосовуються», а до того все було законно? Овва, — подумали ми. А у пам’яті спливло ось таке: «АМКУ за результатами розгляду 16 справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, з боку... суб’єктів господарювання, які входять в так звану групу «РГК»... були прийняті рішення, якими визнано, що:

1) групи упродовж грудня 2015 року по серпень 2019 року займали монопольне (домінуюче) становище на ринках комплексної послуги з розподілу та постачання природного газу побутовим споживачам у межах відповідних територій ліцензійної діяльності Оператора ГРМ.

2) дії груп, які полягають у донарахуванні об’ємів використаного побутовими споживачами природного газу (понад обсяги, визначені лічильниками, при здійсненні комерційних розрахунків, при різному застосуванні норм законодавства учасниками, Регулятором цих відносин... є порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринках комплексної послуги з розподілу та постачання природного газу побутовим споживачам в межах території ліцензійної діяльності Оператора ГРМ, що призвело до ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку. За зазначені порушення накладені штрафи...».
Наведені рядки — не що інше, як відповідь Антимонопольного комітету України міністру енергетики та захисту довкілля, датована 29 січня 2020 р... щодо незаконних дій... при застосуванні для населення коефіцієнта приведення газу до стандартних умов».

Комітет зазначеними рішеннями зобов’язав відповідачів протягом двох місяців з дня отримання рішення:

— припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції,

— усунути наслідки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, шляхом здійснення перерахунку побутовим споживачам у частині визначення фактичного об’єму споживання (розподілу) природного газу по об’єкту побутового споживача на підставі даних лічильника природного газу, починаючи з жовтня 2018 року....

Міністерство обурене...

Ось лист за підписом екс-міністра енергетики та захисту довкілля України Олексія Оржеля, датований лютим 2020-го.

«...Міністерство енергетики та захисту довкілля розглянуло... звернення... щодо приведення об’ємів використаного побутовими споживачами природного газу до стандартних умов та повідомляє, що... більшість Операторів ГРМ у платіжних документах здійснили нарахування побутовим споживачам додаткової плати за вже сплачені послуги постачання природного газу за період 2016-2018 років із застосуванням коефіцієнта приведення до стандартних умов.

У рамках здійснення державного регулювання суб’єктів природної монополії, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП/Регулятор), було прийнято рішення, які забороняють Операторам ГРМ приводити об’єми використаного природного газу до стандартних умов для здійснення комерційних розрахунків за використаний природний газ побутовими споживачами...».

Далі Міністерство підтверджує все те, що вже відомо з позицій АМКУ та НКРЕКП. Тож не будемо повторюватись. А от далі цікаво!

«...відшкодування витрат Операторів ГРМ, пов’язаних із неприведенням об’єму природного газу до стандартних умов, використаного населенням, здійснюється за рахунок тарифу на розподіл природного газу, а отже, і стягнення додаткових плат із побутових споживачів є неправомірним, оскільки такі витрати вже включені до складу тарифів Операторів ГРМ та сплачуються побутовими споживачами...»!

Пожалів Вовк Кобилу?

ТОВ «Київоблгаз Збут» теж подивував. Ми про той самий рахунок за січень. Ну не можуть вони без сюрпризів. Продовжують все псувати своєю недолугою припискою, мовляв «...Різниця в об’ємах спожитого газу в стандартних і робочих умовах за Вашим особовим рахунком за період з 1 грудня 2015 року по 30 вересня 2018 року, що не виставлялась у рахунках через рішення органів влади, становить 166.02 куб. м. (зрозуміло, що у кожного споживача ця цифра різна. — Авт.). Ми з розумінням ставимось до ситуації та сподіваємось, що найближчим часом урядом будуть розроблені механізми врегулювання цієї заборгованості».

Не повірите! До сліз розчулило оте: «ми з розумінням ставимось до ситуації»! Немає слів: «будуть розроблені механізми...» Самі емоції: «...врегулювання цієї заборгованості». А то ми не знаємо, як діє той механізм! Приїхали, відрізали. Доводь щось потім! Одне слово — Пожалів Вовк Кобилу.

***
На цьому залишається лише висловити наші сподівання, що уряд розробить механізми перерахунку і відшкодування Облгазами та Облгаззбутами незаконно стягнених коштів за «приведення до стандартних умов» при визначенні об’єму спожитого газу побутовими споживачами.

Ну, а винуватців, сподіваємося, достойно покарають!

І насамкінець. До купи. Не можемо второпать, чому це на вебпорталі РГК Київоблгаз — за замовчуванням — встановлена іноземна мова?! Чи для них закон не писаний? Утім, про що це ми?

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.