«Україна повернеться до моделі адаптивного карантину, коли в областях встановлюватимуть різні карантинні обмеження залежно від епідемічної ситуації. Як і минулого разу, передбачають чотири рівні епідемічної небезпеки, кожен з яких має чіткі обмеження та критерії визначення. Це рішення набуде чинності наступного тижня, тож усі українці матимуть змогу завчасно з ним ознайомитися», — повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов зазначив, що наразі карантинні обмеження буде продовжено до 30 квітня цього року. Відповідно до ухваленої постанови, під час адаптивного карантину в різних регіонах знову запроваджуватимуть зелений, жовтий, помаранчевий або червоний рівень епідемічної небезпеки поширення коронавірусної інфекції.

За словами міністра, досягнення зеленого рівня даватиме змогу говорити про можливість скасування карантину, а базовим буде жовтий рівень. «Це той рівень, за якого діють усім зрозумілі обмеження, які були після жорсткого зимового карантину. Водночас ми навіть пропонуємо деякі послаблення, наприклад, буде дозволятися проведення культурних та спортивних масових заходів, якщо для однієї особи передбачатимуться 4 квадратні метри площі або наповненість залу не перевищуватиме 50 відсотків (раніше було потрібно 5 кв. м на особу). Крім того, буде дозволено відвідування закладів освіти групами понад 20 осіб», — зазначив М. Степанов, додавши, що під час дії жовтого рівня може бути дозволено проведення футбольних матчів із глядачами за обмеження їхньої кількості на трибунах. Відповідно до ухваленої постанови, ресторани, кафе та бари зможуть працювати до 24-ї, а не до 23-ї години, як це було раніше.

Помаранчевий рівень не передбачає особливих додаткових обмежень, але він як світлофор сигналізує про потенційну небезпеку наближення регіону до червоного рівня. У цьому разі органи місцевого самоврядування зможуть запроваджувати додаткові заходи, щоб не перейти на червоний рівень.

«У разі встановлення червоного рівня епідемічної небезпеки буде заборонена робота закладів громадського харчування, торговельно-розважальних центрів, кінотеатрів, спортзалів. На дистанційне навчання буде переведено заклади освіти, окрім початкових класів та дитсадків, не працюватимуть непродовольчі ринки» — сказав М. Степанов.

Під час розгляду інших питань порядку денного, Д. Шмигаль повідомив, що уряд затверджує рішення про можливість безпосередньо в автосалоні реєструвати нові авто та отримувати номерні знаки і техпаспорт. «Відповідно до цього рішення суб’єктам господарювання дозволяється брати участь в реєстрації нових транспортних засобів, що заощадить покупцям час та кошти», — зазначив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Віце-прем’єр-міністр — міністр цифрової інформації Михайло Федоров також повідомив, що у квітні планується запустити в електронному режимі одну з найпопулярніших в Україні послуг — зміна громадянами місця реєстрації. А вчора на пропозицію Міністерства цифрової трансформації було підтримано рішення, яке дає змогу відновити через додаток «Дія» водійське посвідчення. «Для цього треба авторизуватися в додатку, запустити функцію зміни посвідчення і забрати його в сервісному центрі МВС», — повідомив М. Федоров, додавши, що медичну довідку потрібно буде продемонструвати вже під час отримання водійського посвідчення.

Ще одним рішенням уряд розширив перелік адміністративних послуг органів виконавчої влади, які надаватимуться через ЦНАПи. «Відтепер до Центру надання адміністративних послуг можна буде звертатися з питань призначення пільг на оплату комунальних послуг, призначення пенсій, виплати соціальної допомоги непрацюючій особі, субсидій, надання адресної допомоги тимчасово переміщеним особам», — повідомив Д. Шмигаль.

Уряд ухвалив постанову, яка припиняє дію ще однієї угоди в рамках СНД, — про координацію міждержавних відносин у галузі поштового та електричного зв’язку.

Кабінет Міністрів підтримав та подасть на розгляд парламенту низку законопроектів. Зокрема, зміни до Кримінального процесуального кодексу України (щодо міжнародного співробітництва у кримінальних справах) передбачають застосування тимчасового арешту для фактичної передачі особи, щодо якої закінчився строк екстрадиційного арешту, що має усунути можливість уникнення такою особою видачі іноземній державі.

У законопроекті про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо суб’єктів мікропідприємництва та малого підприємництва пропонується зберегти обмеження на перевірки суб’єктів мікро- та малого підприємництва, які застосовують спрощену систему оподаткування. Водночас упродовж трьох років після реєстрації пропонується заборонити планові перевірки тих мікро- та малих підприємств, які працюють на загальній системі оподаткування (крім підприємств із великим ступенем ризику).

Підтримані урядом зміни до деяких законів України (щодо державної статистичної діяльності) передбачають, що Всеукраїнський перепис населення має проводитися не рідше одного разу на десять років. Окрім традиційного відвідування тимчасовим переписним персоналом житлових будинків, для отримання даних також пропонується використовувати такі сучасні методи, як заповнення респондентами переписної документації за допомогою спеціального програмного забезпечення в Інтернеті та використання національних інформаційних систем.